Piotr Maliński napisał(a):
Klonowanie Stellarium

Nie chcę wprowadzać złego klimatu, ale muszę zwrócić Ci uwagę, że taka "opinia" nie wnosi do tematu zupełnie nic.
Widzę, że interesujesz się fotografowaniem planet. Wiem, że jest to pracochłonne zajęcie wymagające dużych umiejętności. Jak zareagowałbyś zatem na ocenę, że to bezcelowe, skoro na pewno istnieją ludzie, którym zdjęcia planet wychodzą lepiej?
Tomasz Wężyk napisał(a):
Podoba mi się wersja graficzna, która nie będzie niepotrzebnie obciążała komputer. Dzięki temu będzie to chodzić płynnie nawet na słabych komputerach.
Miło słyszeć pozytywną opinię na ten temat.

Większość osób proponowała mi wprowadzenie obiektów 3D i realistycznych tekstur, ja jednak wybrałem drogę polegającą na matematycznym obliczaniu kształtów obiektów Układu Słonecznego na sferze niebieskiej - dzięki temu od razu posiadam zbiór danych na temat ciała (średnica kątowa, faza itp.), który może zostać użyty np. w generowaniu efemeryd.
Jeśli chodzi o interfejs użytkownika, to na dobrą sprawę i tak czeka go gruntowna przebudowa, podczas której zadbam o opcję wyboru wersji językowej oraz informacji wyświetlanych na ekranie. Nie jest to jednak priorytet, ponieważ obecnie implementacji oczekuje cała masa rzeczy związanych z wyświetlaniem widoku nieba.
Na pierwszy ogień idzie siatka współrzędnych oraz wsparcie dla większego katalogu gwiazd (obecna wersja korzysta z Bright Star Catalog, zawierającego niecałe 10000 pozycji). Mam nadzieję, że w czasie do dwóch tygodni uda mi się zaprezentować wyniki dalszej pracy.
edit:
Cytuj:
jak będzie wyglądał rozwój tej aplikacji (autorze?) czy własnościowy freeware, czy też projekt OpenSource otwarty na pomoc innych, plus też jaki język, jakie systemy operacyjne itd. temat rzeka.
Open Source, C++, docelowo Linux i Windows

Na razie muszę jednak działać sam, ponieważ (jak już pisałem w innym temacie) aplikacja jest obecnie rozwijana w ramach indywidualnego projektu programistycznego na uczelni.