Program robi wrażenie.
Szkoda, że wersja demo jest okrojona i tak naprawdę nie wiadomo co jest i czego tak naprawdę można spodziewać.
Ideałem byłoby wersja demo, dokładnie taka sama jak pełna wersja, z tą różnicą że działałaby kilka dni.
Program demo mógłby pobierać klucze z sieci. Po upływie czasu testowania, odpowiedniego klucza w sieci by nie było, program przestaje działać i jest bezużyteczny.
Mam kilka pytań.
1.
Na stronie jest informacja, że do działania programu wymagany jest internet.
No ale chyba bez internetu coś będzie działać…. Pytanie, co będzie działać, a co nie?
2.
Czy w programie w miejscu obserwacji jest miejsce na ważny parametr jakim jest wysokość wzniesienia oczu (heigth od eye) w konsekwencji czego w obliczeniach będziemy mieć wysokość pozorną wynikłą z obniżenia horyzontu?
3.
Azymut podawany jest chyba tak jak lubią geodeci, czyli kulminacja gdy Az=0 Jest możliwość ustawienia aby dla S było 180?
4.
Animacja przebiegu zaćmienia super, ale dlaczego pas zaćmienia pokazany jest świecącym światłem, a nie cieniem? To kwesta ustawień?
5
W wersji demo przy zaznaczeniu obiektu Moon mamy szczegółowe info. Będzie szansa na więcej danych? Nawet zamiast alfa, beta (J2000) które nie są pierwszej potrzeby. Np. fazę czyli ile h m s przed pełnią, nowiem itd. Poza tym nie wiem co wskazuje kąt fazowy, bo jako taki powinien się mieścić w zakresie 0 – 360 0 – nów, 90 – I kw itd. A tu są wartości dodatnie w zakresie 0-180 tak jakby wskazywał elongacje.
Z racji tego, że program jest rewelacyjny zapowiadam się, że będą pytał dalej