Dzisiaj poczyniłem pewne zmiany w programie.

Na potrzeby Marka mapek nieco zwiększyłem możliwości mapek kwadratowych. Od dziś można tam określać minimalny wymiar mgławic (Messiery, NGC i IC) co znacznie zwiększa czytelność mapy, jeśli jest dużo tych obiektów w polu widzenia.
Można ograniczyć ilość pokazywanych obiektów NGC oraz pozostawiony jest dalej wybór wielkości największych mgławic.
Te trzy opcje znajdują się w czerwonym "kółeczku".
Ponadto poprawiłem rysowanie linii ekliptyki, gdyż zbyt wyraźnie bylo widać, że Słońce chodzi na boki (szczególnie teraz w sierpniu). Zastosowane uproszczenia były zbyt dalekie ideału i teraz wprowadziłem już wzory takie jak powinny być i jest OK.
Dla Tomka Wężyka wprowadziłem w Horyzoncie zapisywanie się ustawienia opcji "czystego horyzontu" na dysk.
Program jest gotowy do przyjęcia wiekszej liczby NGC z listy, ale plik, który dostałem od Marka zawiera prawie 8000 tych obiektów i niestety format danych "pływa" jest zmienny i jest różny dla pewnych partii obiektów i przygotowanie tego pliku i przeliczenie na epokę 1950.0 zajmie mi jeszcze trochę czasu.
Zatem zapraszam do uaktualnienia sobie z programu wersji AstroJaWil 16.21Przykładowa mapka :
Załącznik:
serce_karola.gif [ 177.59 KiB | Przeglądane 8705 razy ]
Najnowsza mapka z wersji 16.21
Załącznik:
lew_1621.gif [ 164.75 KiB | Przeglądane 8693 razy ]
Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,

OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.

FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.