Minęło pół roku ...
W tym czasie mocno rozbudowałem wersję polską AJW, poprawiłem dużą ilość błędów i w ogóle ta wersja 17.16 to niebo, a ziemia z tą z maja 2010.
W związku z tym moją robotę z tłumaczeniem trafił szlag, na szczęście nie mnie

Mając obecnie prawie pewność, że ta wersja 17.16 jest prawie wersją ostateczną programu przez ostatnie dwa tygodnie realizowałem zmienioną koncepcję tłumaczenia programu na angielski i efektem tego jest prawie skończony produkt nowej wersji angielskiej AJW, ale tak samo z możliwością generowania map z opisami w jezykach narodowych. Na razie będzie działała wersja polska i angielska.
Jak poprzednio obsługa będzie po angielsku, ale produkt końcowy : mapy (kołowe, kwadratowe, Horyzont, Okolice itp. będą w narodowych językach).
Obecnie zrobiłem to znacznie prościej, dzięki czemu mogę powiedzieć, że w tej chwili mam juz cały program zakończony - chodzi o tylko o obsługę. Ta wersja już robi na mnie pozytywne wrażenie

. Podoba mi się.
Teraz następuje etap usuwania moich błędów w tłumaczeniach obsługi programu oraz tłumaczenie zasadniczych tekstów opisowych czyli informacje tekstowe o : gwiazdozbiorach, mgławicach NGC, IC, Messiera, asteryzmach, gromadzach galaktyk, danych o planetach ... itp.
Jest tego bardzo dużo.
Jeśli tylko ktoś ma ochotę i czas włączyć się i pomóc mi to serdecznie zapraszam do współpracy. Będę wdzięczny. Jeśli nie, to trudno, będzie to dłużej trwało, bądź pójdę na jakiś skrót.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników AstroJaWila.
Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,

OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.

FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.