A JA SIĘ Z NEGATYWNYMI OPINIAMI SZANOWNYCH KOLEGÓW KATEGORYCZNIE NIE ZGADZAM!!!!!!!!!!!!!!!!
Większość moich fajnych fotek powstała właśnie ze strychu.
Teraz już w czasie przeszłym, ale miałem obserwatorium na strychu przez prawie 10 lat w centrum miasta i było... po prostu super. Pod ręką, blisko, sucho i bezpiecznie.
Otwierana mała klapa (50x100cm) i wysuwany na specjalnej, ale prostej konstrukcji montaż z zamontowanym na stałe teleskopem, ustawionym na N i gotowym do akcji w każdym momencie. Zdalna kontrola i czujnik deszczu nawet pozwalał czasami pospać w trakcie sesji.
Ta konstrukcja to w uproszczeniu zawias przykręcony do podłogi z kilkoma rolkami, linką i przeciwwagą (70kg), pozwalającą podnieść telep ponad dach jednym palcem.
Ponieważ w zasadzie już go nie potrzebuję - jest do przejęcia za cenę złomu i... dobrą flaszkę (za pomysł)
Jeśli dach będzie pokryty dachówką ceramiczną, to istotnie problem nocnego oddawania ciepła będzie. Blacha lub gont na drewnie już ok. Pomieszczenie (2x1m) wydzieliłem sciankami z samego styropianu, posklejanego pianką poliuretanową i szczelnymi drzwiami. Inaczej robi się komin
Powodzenia.
Jakbyś chciał pogadać, to wyślę Ci tel. na PW.