Jakiś czas temu stwierdziłem, że trzeba jakoś przenosić okulary i inny sprzęt. Noszenie w pudełkach każdego okularu nie jest za wygodne, zwłaszcza jak się ma tego dość dużo.
Szukałem więc dla swoich szkiełek jakiegoś rozwiązania, które byłoby praktyczne i zarazem dla nich bezpieczne.
Walizki z Praktikera i innych supermarketów mają tę wadę, że nie mają gąbki/pianki. Można ją kupić, ale jej jakość jest mizerna (albo gąbka głośnikowa, albo materac
). Poza tym ciężko się ją tnie.
Strzępi się itp.
Przeglądając google trafiłem na sklep z walizkami Megabag 3000. Wymiary około 50 x 35 x 20 cm. Więc jak znalazł na okulary i mniejszy sprzęt. Cena wysoka i do tego trzeba było 4 sztuki zamówić. Ale napisałem maila do sklepu i miła pani powiedziała, że mogą mi sprzedać egzemplarz wystawowy, do tego wziąłem piankowe wypełnienie. W sumie wyszło drogo, ale warto było (około 250 zł).
Walizka z "plastiku" o podwójnych mocnych i sztywnych ścianach, zamykana na 2 klamry, możliwość założenia kłódki, wypełnienie to 3 warstwy pianki/gąbki 4 cm/3cm/3cm, więc można dowolnie wycinać na grubość. Gąbka tnie się dobrze i nie strzępi się. Nie znam się na materiałach, ale jest to coś pomiędzy gąbką, a pianką polietylenową. W górnej części walizki gąbka sopelkowa.
Kilka fotek, projekt oczywiście nie zakończony.
Robiłem to w ten sposób:
1. Szablon z papieru
2. Odrys i wycinanie pierwszej warstwy. W razie potrzeby wycinanie drugiej warstwy.
3. Z racji na różną wysokość okularów trzeba było wypoziomować je (by równo wystawały z pianki) - użyłem gąbki sopelkowej, która dotarła do mniej jako zabezpieczenie walizki na czas transportu (kilka wąskich pasków, ale na wyłożenie otworów w sam raz) i gąbki polietylenowej jako podstawy (łatwo dociąć na wysokość)
4. Na koniec termiczne obrobienie niedoskonałości cięcia (zapalniczką
), aby wszystko było ładne i równe.
Kilka fotek
Wygląd ogólny
Pierwsze 5 sztuk w nowym "domku"
Tak to się prezentuje po wyjęciu szkieł
I przygotowany szablon dla 30 mm
Miejsca jeszcze sporo zostało - pewnie dla jakiegoś barlowa, filtrów, przedłużek itp