Nakręcony opiniami na różnych forach nabyłem drogą kupna na rodzimym portalu aukcyjnym wskaźnik laserowy z zamiarem zamocowania go jako szukacz. Ponieważ jestem okularnikiem (szkła progresywne), więc patrzenie przez kitowy szukacz GSO sprawia mi trochę problemów. Pomyślałem, że znacznik laserowy ułatwi mi nacelowanie teleskopu na punkt mniej więcej zgodny z mapą, a potem porównanie widoku w zwykłym szukaczu , lub bezpośrednio przez teleskop doprowadzi mnie do celu. Okazało się jednak, że chyba przesadziłem z kupnem tego wskaźnika. Pomyślałem, że pewnie lepszy będzie zasilany akumulatorem, a nie bateriami, ale nie pomyślałem, że średnica takowego będzie też znacząco większa. Kupiłem uchwyt do lasera (klnąc pod nosem, że kawałek plastiku tyle kosztuje) i stopkę do jego montażu. Po przyjściu do domu czekała mnie niezbyt miła niespodzianka. Średnica wskaźnika była jakieś dwa milimetry większa niż otwory do mocowania w uchwycie. Nie ma oczywiście mowy o założeniu opaski z blokadą włącznika. Co było robić? Przeprosiłem się z materiałem wziąłem papier ścierny najgrubszy jaki miałem i po czterech browarach wskaźnik zaczął wchodzić w otwory. Luzu oczywiście jest niewiele jednak po zamontowaniu na tubie teleskopu i wstępnych kalibracjach ze standardowym szukaczem i "długim" obiektywem odchyłka jest mniejsza niż przypuszczałem. Święto Pracy zostanie wykorzystane na doszlifowanie mocowania. Śruby dociskowe trzymają całkiem dobrze wskaźnik. Mam problem jedynie z metalową tulejką dociskową zawierającą sprężynę. Sprężyna jest dość mocna i po pierwsze się zablokowała i nie da się wcisnąć odpowiednio bolca dociskowego a po drugie i tak trochę się boję, że gwint w pocienionych ściankach obudowy szukacza będzie zbytnio obciążony tym patentem.
Jakie wnioski?
Wydaje się, że nie ma jeszcze uchwytu do lasera dostosowanego do większej średnicy wskaźnika akumulatorowego. Wbrew pozorom da się przerobić uchwyt lasera, żeby pewnie trzymał wskaźnik, a pocienione ścianki i tak mają taki zapas, że starcza jeszcze luzu na regulację.
Tutaj link do uchwytu, który kupiłem. W prawdzie w innym sklepie, ale wygląda dokładnie tak samo.