Operacja wyczyszczenia soczewek zapowiadała się groźnie ale wszystko skończyło się pomyślnie.
Po odkręceniu celi z soczewkami szukałem sposobu na odkręcenie gwintowanego pierścienia mocującego soczewki w celi. Małe śrubki po bokach okazały się być nie śrubkami tylko otworami do których należy włożyć coś co pomoże odkręcić cały pierścień. Dobrze sprawdziły się w tej roli dwa małe bity. Po odkręceniu pierścienia pod obiektyw podłożyłem rolkę ściereczek i zsunąłem celę w dół - obiektyw pozostał bezpiecznie na rolce papieru. Następnie zaznaczyłem położenie soczewek markerem. Składałem obiektyw w podobny sposób - do celi włożyłem rolkę ściereczek; na niej ułożyłem delikatnie obiektyw, następnie uniosłem celę aż obiektyw znalazł się na swoim miejscu. Do czyszczenia użyłem cienkich szmatek z mikrofibry oraz sprawdzonego już nie raz środka ambersil i zwykłego sprężonego powietrza. Po paru minutach soczewki były czyściutkie. Listki separacyjne okazały się być w dobrym stanie więc ich nie usuwałem ani nie wymieniałem. Oczywiście po czyszczeniu optyka nie jest w stanie laboratoryjnym - kilka paprochów zostało między soczewkami, no ale mój pokój to nie clean room
Poza tym kilka pyłków raczej nie będzie miało większego wpływu na jakość obrazu. Najważniejsze, że udało mi się usunąć zaschnięty kurz z pomiędzy soczewek.
Po złożeniu całego teleskopu przeprowadziłem szybki test obserwacyjny na oknach sąsiadów. Wszystko ładnie ostrzy; aberracja chromatyczna na takim samym poziomie.
Krótko mówiąc - mission successful
Załącznik:
Komentarz: teleskop po demontażu
01.jpg [ 289.76 KiB | Przeglądane 5088 razy ]
Załącznik:
Komentarz: soczewki nr 1 i nr 2; w tle o-ring oraz gwintowany pierścień mocujący
02.jpg [ 282.19 KiB | Przeglądane 5088 razy ]
Załącznik:
Komentarz: soczewka nr 2
03.jpg [ 277.73 KiB | Przeglądane 5088 razy ]
Załącznik:
Komentarz: soczewka nr 1
04.jpg [ 274.96 KiB | Przeglądane 5088 razy ]
Załącznik:
Komentarz: powietrze sprężone i środek do czyszczenia optyki
05.jpg [ 250.54 KiB | Przeglądane 5088 razy ]
Załącznik:
Komentarz: szmatka celulozowa, bezpyłowa, jednorazowa - niebieska