Operacja wyczyszczenia soczewek zapowiadała się groźnie ale wszystko skończyło się pomyślnie.
Po odkręceniu celi z soczewkami szukałem sposobu na odkręcenie gwintowanego pierścienia mocującego soczewki w celi. Małe śrubki po bokach okazały się być nie śrubkami tylko otworami do których należy włożyć coś co pomoże odkręcić cały pierścień. Dobrze sprawdziły się w tej roli dwa małe bity. Po odkręceniu pierścienia pod obiektyw podłożyłem rolkę ściereczek i zsunąłem celę w dół - obiektyw pozostał bezpiecznie na rolce papieru. Następnie zaznaczyłem położenie soczewek markerem. Składałem obiektyw w podobny sposób - do celi włożyłem rolkę ściereczek; na niej ułożyłem delikatnie obiektyw, następnie uniosłem celę aż obiektyw znalazł się na swoim miejscu. Do czyszczenia użyłem cienkich szmatek z mikrofibry oraz sprawdzonego już nie raz środka ambersil i zwykłego sprężonego powietrza. Po paru minutach soczewki były czyściutkie. Listki separacyjne okazały się być w dobrym stanie więc ich nie usuwałem ani nie wymieniałem. Oczywiście po czyszczeniu optyka nie jest w stanie laboratoryjnym - kilka paprochów zostało między soczewkami, no ale mój pokój to nie clean room
![Śmieje się :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Poza tym kilka pyłków raczej nie będzie miało większego wpływu na jakość obrazu. Najważniejsze, że udało mi się usunąć zaschnięty kurz z pomiędzy soczewek.
Po złożeniu całego teleskopu przeprowadziłem szybki test obserwacyjny na oknach sąsiadów. Wszystko ładnie ostrzy; aberracja chromatyczna na takim samym poziomie.
Krótko mówiąc - mission successful
![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Załącznik:
Komentarz: teleskop po demontażu
01.jpg [ 289.76 KiB | Przeglądane 5199 razy ]
Załącznik:
Komentarz: soczewki nr 1 i nr 2; w tle o-ring oraz gwintowany pierścień mocujący
02.jpg [ 282.19 KiB | Przeglądane 5199 razy ]
Załącznik:
Komentarz: soczewka nr 2
03.jpg [ 277.73 KiB | Przeglądane 5199 razy ]
Załącznik:
Komentarz: soczewka nr 1
04.jpg [ 274.96 KiB | Przeglądane 5199 razy ]
Załącznik:
Komentarz: powietrze sprężone i środek do czyszczenia optyki
05.jpg [ 250.54 KiB | Przeglądane 5199 razy ]
Załącznik:
Komentarz: szmatka celulozowa, bezpyłowa, jednorazowa - niebieska