Wstępny jeszcze bardzo niepełny program wyjazdu na naszą majówkę.
1 maja 2013 (środa) – dzień przyjazdu (pierwszy)godz. 15.30-18.00 - początek zlotu, zakwaterowanie w pokojach;
godz. 19.00 – kolacja – zimna płyta: wędliny 2 rodzaje, ser żółty, dżem, pomidor, ogórek, chleb, masło, herbata
(bezpośrednio po kolacji impreza integracyjna dla zainteresowanych tylko w przypadku braku pogody);(noc obserwacyjna)2 maja 2013 (czwartek) – dzień drugigodz. 9.00 – śniadanie – kiełbasa na ciepło, zimna płyta: wędliny 2 rodzaje, ser żółty, dżem, pomidor, ogórek, chleb, masło, herbata (ew. kawa);
godz. 9.45 – zdjęcie grupowe (jeśli będą warunki pogodowe);
godz. 10.00-11.00 – Lunt Solar System (obserwujemy Słońce) - tylko w przypadku dobrej pogody;
godz. 11.00-12.00 – wyjazdowe spotkanie Katowickiego Oddziału PTMA;
godz. 14.00 – żurek, kotleciki drobiowe, ziemniaki, surówka z marchewki, kompot;
godz. 16.00-17.00 – prezentacja autorskiego programu "Periapsis", Bartosz Wojczyński;
godz. 19.00 – zimna płyta, zimna płyta: wędliny 2 rodzaje, pasztet, ser biały, dżem, pomidor, ogórek, chleb, masło, herbata;
(noc obserwacyjna)3 maja 2013 (piątek) dzień trzecigodz. 9.00 – śniadanie – naleśniki z serem, zimna płyta: wędliny 2 rodzaje, ser żółty, dżem, pomidor, ogórek, chleb, masło, herbata (ew. kawa);
godz. 9.45 – zdjęcie grupowe (jeśli będą warunki pogodowe);
godz. 10.00 – piesza (samochodowa) wycieczka na Słowacką stronę do
Cechospolu (ok. 3 km w jedną stronę) -
Warto zabrać ze sobą kilka Euro, można wymienić również na miejscu w Kantorze po Słowackiej stronie. Na miejscu mały sklepik, restauracja. Umawiamy się o godz. 12.00 na miejscu, powrót najpóźniej o 13.30 (wyjście);
godz. 15.00 – obiad – zupa pomidorowa z ryżem, ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot;
godz. 16.00-17.00 – parę słów od Dawida Barteczko i Michała Witka (prezentacja z niespodzianką) - ok. 30 min;
godz. 17.00-18.10 – prezentacja filmu "Europa do gwiazd" ("Europe to the Stars").
Jest to film przygotowany przez Europejskie Obserwatorium Południowe (ESO) z okazji 50-lecia tej organizacji. Opowiada o jej historii i współczesności, wielkich teleskopach i odkryciach. Film z napisami;
godz. 18.15-19.00 – IV AstroWczasy w Chorwacji, Marek Substyk (dyskusje, prezentacja ośrodka);
godz. 20.00 – kolacja – jajko na twardo, wędliny 2 rodzaje, ser wiejski (biały), pomidor, ogórek, chleb, masło, herbata;
(noc obserwacyjna)4 maja 2013 (sobota) – dzień czwartygodz. 9.00 – śniadanie – sałatka, zimna płyta 2 rodzaje wędlin, ser żółty, pomidor, ogórek, pasztet, dżem, chleb, masło, herbata (ew. kawa);
godz. 9.45 – zdjęcie grupowe (jeśli będą warunki pogodowe);
godz. 10.00-11.00 – Lunt Solar System (obserwujemy Słońce) - tylko w przypadku dobrej pogody;
godz. 14.00 – obiad – kwaśnica, schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana, kompot;
godz. 15.00-16.00 - prezentacja "Jak zrobić Star Trials?", Bartosz Wojczyński;
godz. 16.00-16.45 – prezentacja filmu "Oczy skierowane ku niebu" ("'Eyes on the Skies"). Film przedstawia czterystuletnią historię teleskopu. To właśnie wynalezienie tego instrumentu uważane jest za jedno z najważniejszych wydarzeń nowożytnej astronomii. Film z napisami;
godz. 16.45-17.25 – prezentacja filmu "TimeScapes" - czyli najbardziej zaawansowany TimeLapse w historii;
godz. 19.00 – kolacja – parówki na ciepło, zimna płyta: wędliny 2 rodzaje, ser żółty, dżem, pomidor, ogórek, chleb, masło, herbata;
(noc obserwacyjna)5 maja 2013 (niedziela) – dzień wyjazdu (piąty)godz. 9.00 – śniadanie – jajecznica, zimna płyta, 2 rodzaje wędlin, pasztet, ser żółty, pomidor, ogórek, dżem, chleb, masło, herbata (ew. kawa);
godz. 10.00 – wykwaterowanie z pokojów i zakończenie zlotu;
godz. 12.00 – ostateczna godzina opuszczenia ośrodka;
godz. ok. 13.00 – podsumowanie zlotu na obiedzie w
Warowni Pszczyńskich Rycerzy (obecność wg. uznania);