Pytania uczestnika
1) przelot (bagaże, co wolno, czego nie, jak dużo, jak wielkie); w jednym z tematów na forum napisałeś że można wwieść tylko 3kg jedzenia i nie mogą to być np wędliny, sery itp, chyba że coś źle zrozumiałem.ODP: Wszystko o bagażu jest na
http://wowair.pl//informacje/faq/bagaPamiętamy, że każdy dokonywał oprócz zakupu biletu, zakup odpowiedniego bagażu. I tak: był podręczny do 5 kg, rozszerzony podręczny do 12 kg (30 euro) i rejestrowany.
Trzeba się tak spakować jak każdy sobie wybrał.
2) plan pobytu (ciekawe miejsca warte odwiedzenia);
Z twojego maila zrozumiałem że możemy jechać takimi trasami ale na pewno w inne dni niż grupa A. Zgadza się?
Przydało by się jakieś spotkanie na miejscu pierwszego dnia po przylocie by się zapoznać i dogadać ostatnie szczegóły. Z całej wyprawy znam tylko kilka osób. ODP: Szczegóły będziemy omawiać w samolocie, a pierwszy dzień po przylocie mamy wspólną trasę i okazję do ustaleń. Co do programu grupy A, to nie ma przeszkód aby realizować go w podobny sposób, ważne aby jednak aby nie łączyć wszystkich 32 osób w tym samym planie, bo będziemy sobie wchodzić w kard. Co innego pierwszy dzień, kiedy to odwiedzamy dość popularne i zatłoczone miejsce.
3) wyżywienie na miejscu;
Czy raczej powinniśmy przygotować prowiant na cały dzień sami z tego co kupimy w sklepie czy równie dobrze możemy stołować się w barach po drodze. Jak wyglądają ceny w takich miejscach?ODP: Jest drogo. Polecam zabrać ze sobą wędliny (bez surowych) - krojone podsuszane i kiełbasa oraz żółty ser. Resztę można dokupić w odpowiedniku Biedronki - Bonusie, np. w Selfosie
4) fotografowanie i filmowanie;
poszukuję polecanego programu do timelapsów, w ogóle nie stosuję tego sposobu generowania filmów i nie wiem co jest polecane. Dawno temu robiłem timelapsy VirtualDubem ale już mi się nie chce tak dłubać jak w asemblerze. Jak bardzo dobry musi być statyw. Duży i stabilny nie zmieści się do walizy i jest ciężki. Obawiam się że lekkie małe pokraki będą się bujać na wietrze i timelapsy nie wyjdą. ODP: Jak będzie wiało jak wieje na Islandii, to nic nie poradzi. Biorę statyw jaki mam i dociążam do kamieniami w worku (o ile statyw ma hak).
Co do programu ja używam MakeVideo, Bartka Wojczyńskiego (
bartosz.wojczynski@gmail.com). To jeden z wielu programów do tego.
5) internet;
czy warto kupić jakiegoś pre-paida lokalnego i włożyć np do tableta, zasięg komórkowy, jeśli dobrze rozumiem mapę z prezentacji z 29 stycznia, jest w większości ograniczony do 3G. ODP: Warto i my to będziemy robić dla naszego domku, bo w nim nie ma neta. Operator Sim'in czy jakoś tak. Musze to jeszcze ogarnąć. Karte kupujemy na lotnisku w Keflaviku
6) warunki pogodowe (temperatura, zachmurzenie, wiatr);
Widziałem że jest lista serwisów gdzie można sprawdzać. Czy są jakieś polecane aplikacje mobilne - będzie miało to sens jeśli będzie dostępny jakiś mobilny internet.
Nie mam doświadczenia w polowaniu na Zorzę. Zjawisko jest dość wysoko, czy po za pogodą i widokami, ma znaczenie położenie? Czy przejechanie 50 km cos zmienia?ODP: Serwery są widziałeś. Zorza na Islandii może być w dowolnym kierunku, ale z naciskiem na północne niebo. Zmiana naszego położenia wyłącznie pod względem pogody.
7) na co uważać (wiatr, plaże, policja, parkingi);
Gdzie wolno wjechać, parkować, zatrzymać na chwilę by złapać zdjęcie, wejść na czyjeś pole (przypuszczam że każde tam ma właściciela, płoty wszędzie są)?ODP: Bardzo uważamy na WIATR i PLAŻE, dziwne ale prawdziwe. Wiatr może wypisakować twarz, a plaża zabrać życie. Woda wchodzi na ląd od oceanu z olbrzymią siłą i prędkością i jest w stanie zabrać wszystko, dosłownie wciągając do siebie. Było w ostatnim czasie kilka wypadów śmiertelnych.
Tak gdzie warto się zatrzymać są BEZPŁATNE parkingi! Jeśli nie ma parkingu, to znaczy, że nie ma po co się zatrzymywać.

Policji nie spotkaliśmy, ale podobno jest!
http://www.forum.astrocd.plSklep Allegro AstroCD - literatura i pomoce naukowe dla miłośników astronomii –
facebook.com/Wydawnictwo.AstroCD
Mój profil na Facebookutel. 880-184-000 (prywatny), e-mail:
astrocd@astrocd.pl (prywatne),
m.substyk@urania.edu.pl (Urania-PA),
marek.substyk@ptma.pl,
zarzad@ptma.pl (PTMA);
tel. 575-572-330 (praca), e-mail:
katowice@deltaoptical.pl------------------------------------------------------------
Wielkie Wyprawy Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii. USA 2020/Islandia 2020