Jako, że podczas tegorocznych AstroWczasów niestety nie będziemy mieli okazji zobaczyć ani jednego tranzytu ISS czy to na tle Słońca czy Księżyca, postanowiłem opracować małe zestawienie wszystkich ciekawszych przelotów ISS przez niebo od 30 lipca do 14 sierpnia. Analizując poszczególne przeloty, zauważyłem, że kilka z nich ma bardzo ciekawą trajektorię: większość przebiega koło jasnych gwiazd, zdarzają się też przeloty koło gromad gwiazd oraz planet.
Wykorzystując wolną chwilę przygotowałem swoisty "rozkład lotów" ISS. Być może okaże się on dla Was pomocny podczas planowania obserwacji

Załącznik:
iss_astrowczasy.pdf [243.34 KiB]
Pobrane 245 razy
EDIT:
Z rozpędu przygotowałem wykaz flar Iridium. W przypadku flar podane w tabelce czasy jak i jasności flar na pewno ulegną zmianie, także zachęcam do śledzenia na bieżąco strony
http://www.heavens-above.com lub zainstalowaniu w swoim smartfonie bardzo przydatnej aplikacji o nazwie ISS Detector. Po szybkiej konfiguracji aplikacja przypomni nam z odpowiednim wyprzedzeniem zarówno o zbliżającej się flarze Iridium jak i przelocie ISS

Załącznik:
iridium_astrowczasy_01.pdf [499.87 KiB]
Pobrane 218 razy