Aleksander Halor napisał(a):
A na innych forach też nie maja ?
Nie siedzę na innych forach w ten sposób żeby coś móc od nich "brać"... (prawie na każdym jakieś ograniczenia

)
Jeśli byłoby coś ciekawego to pewnie kogoś bym tu poprosił o przeprowadzenie transakcji "za mnie".
Radoslaw Kaminski napisał(a):
Wojtek,
a tak zupełnie poważnie to 200/1000 na HEQ5 będzie Ci naprawdę ciężko. Ja mam z tym niemałe problemy na EQ6 a jest to montaż niewątpliwie większej nośności. Jakiej kamery /aparatu będziesz chciał używać?
Wiem, tymczasowo (tzn jakieś 2 lata będziemy się "męczyć") będzie to właśnie chodziło na 200/1000 +Sony a350 + jakiś guider +philips wbcamera (może jakieś 5minutówki pociągnę - beż guide całkiem potrafi czasem wyciągnąć nawet do 2min) ... za rok w planach jakaś lepsza kamerka do foto, a za dwa, jak dobrze pójdzie, jakiś lżejszy sprzęcik... powoli.. powoli i będzie coraz lepiej... mój cel na ten rok to skompletować zestaw do guidingu i raczej nic więcej mnie nie powinno "ruszyć"... zrozum, jeszcze pięć miechów temu byłem z giude na "0" (zero) - nie miałem w tej materii w ogóle nic - od tego czasu zakupiłem odpowiedni mont (noo... już odpowiedni), laptopa (nie miałem wcześniej) wszystkie potrzebne kable, przejściówki, kamerkę i adapter do niej, z dużą pomocą osób na forum (dzięki wielkie wszystkim), zainstalowałem potrzebne programy i poskładałem to wszystko w jedną całość, która, o dziwo, nawet się "widzi"

... dla mnie jest to sporo.
W tym roku ostatni planowany wydatek na astro to właśnie "rureczka" jak w temacie.. chyba że jakaś suuuuper okazja się trafi... ale to już gadka do innego tematu...
Jesio raz:
jak w temacie - kupię mały teleskop nadający się do guide - interesuje mnie "rurka" wraz z obejmami... może to być SW 80/400 może to być SW 70/500 lub podobne... byleby to było jak najlżejsze.
jakby coś ciekawego było na innych forach to też poprosiłbym o info ... i o ewentualną rezerwację oraz zakup w moim imieniu (oczywiście po wysłaniu przeze mnie kasy).