Noszę się ze sprzedażą montażu HEQ5. Jest to czarna wersja standard bez płyty Syn-scan i go-to.
Jest to montaż o większej nośności od wszelkich montaży klasy EQ5 i o niższym od nich PE.
Do wizuala: wieszałem na nim 6” tubę refraktora Petzwala, która ważyła z akcesoriami 12kg i 8” SCT z akcesoriami. Z doświadczeń kolegów wiem, że wieszali na takim nawet 10” lustra.
Silniki montażu to nie te z wersji syntrack/synscan – są wolniejsze i na 2 niższych prędkościach mają coś w rodzaju martwej strefy czyli chwilkę mielenia trybami nim zaskoczą. Na 3-ciej najszybszej prędkości nie ma tego efektu bo tryby ruszają od razu, gdyż na tym momencie obrotowym szybciej się zazębiają i nie usłyszymy chrobotania.
Montażu „słuchał” przy zdjętej obudowie (na ostatnim zlocie w Walkowicach) Heniek -znany polski astrofotograf i moim zdaniem autorytet w dziedzinie montów -stwierdził przy obecności wielu świadków, że taka pracy silników jest normą w tych montażach.
Zatem jemu wierze i uznaję, że montaż w pełni sprawny (rozpisuję się na ten temat by nie było późniejszych nieporozumień).
Do pilota dolutowałem kabel z gniazdem guidera. Nie testowałem na nim guidingu jednak połączony z laptopem przez relayboxa reagował na wciskanie przycisków w Guidemasterze.
W komplecie:
1) Głowica Heq5 standard z lunetą biegunową.
2) Stalowy trójnóg
3) Podkładka pod okulary
4) Pilot z wlutowanym kablem do Guidera
5) 2 przeciwwagi
6) Dołączam pojemnik na baterie: choć zasilanie podawałem mu z akumulatora samochodowego..
Montaż nosi ślady użytkowania, szczególnie przeciwwagi.

Bez guidiingu przy ognisku 760mm ciągnąłem 1,5-2 minutowe foty Canonem przy oględnym ustawieniem na Polarną z użyciem mapki gwiazdozbiorów w lunetce.
http://img24.imageshack.us/img24/9124/m33p.jpgCena 1400zł2) Kątówka Lustrzana William Optics 2” z redukcją na 1,25”
Stan dobry – otarcia na tulejce od wkręcania w wyciąg
Cena 350złZdjęcia po południu