Ponieważ robię swój nowy teleskop, to muszę znaleźć na niego miejsce. Dwóch podobnych nie mam zamiaru dźwigać i używać, więc pozbywam się OCZKa praktycznie jak dla mnie po kosztach.
Teleskop wielu z Was widziało tutaj jest krótka informacja o nim
http://www.astrojawil.pl/oczko.htm Komu nie będzie przeszkadzał wygląd ręcznego wykonania teleskopu przeze mnie to w zamian bedzie miał znakomite obrazy nieba przez teleskop 8".
Parametry:
Lustro D=210mm f=1123 mm
Lustro ma świeże aluminium z bardzo dobrymi powłokami ochronnymi.
W tej samej technologii mam wykonaną powłkokę w moim MIKRONie z 1989 roku i do tej pory stan aluminum jest tam idealny.
Lustro posiada troszkę rys na powierzchni, ale specjalnie je zostawiłem, aby uświadomić każdemu, że rysy na zwierciadle w ogóle nie wpływają na jakość obrazów, w przeciwieństwie do obiektywów soczewkowych.
Dokładność wykonania zwierciadła jest bardzo duża, teleskop daje znakomite obrazy. Podczas pierwszej testowej nocy rozdzieliłem gwiazdę podwójną o separacji 1,4" z dużym zapasem - pomiędzy składnikami widziałem jeszcze czarne niebo.
Dla poprawienia jakości obrazów, aby wpływ fazki i mocowania zwierciadła nie wpływały na jakość obrazów ograniczyłem diafragmą przy samym zwierciadle średnicę roboczą do ok. 20 cm.
Tubus w miarę lekki z klejonego kartonu malowany na czarno z toczonymi drewnianymi pierścieniami (120 zł toczenie!), które wzmacniają tubus i jednocześnie stanowią diafragmy wewnątrz tubusa.
Oprawa zwierciadła głównego ze sklejki z łatwą regulacją wykonana przeze mnie.
Pająk i lusterko wtórne w wykonaniu Astrokrak.
Wyciąg okularowy 1,25" z gwintem M42 (lub T2 nie pamiętam) do przykręcenia aparatu fotograficznego.
Przy wyciągu jest stopka do przykręcenia szukacza Sky Watcher. (Szukacz nie jest w cenie tuby)
Do tuby dorzucam filtr słoneczny, którego kleiłem na zlocie AstroCD na Kudłaczach.
Waga tuby ok. 9-10 kg.
Po zamontowaniu obejm montaż HEQ5 bez problemów prowadził ten teleskop i kilka zdjęć udało się wykonać przy dłuższym prowadzeniu.
Można do tej rury dobudować skrzynkę Dobsona lub dorzucę te obejmy.
CENA 700 zł.
Osoby zainteresowane proszę o kontakt:
jawil@astrojawil.pl
Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,

OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.

FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.