Witam;
Z wielkim bólem serca sprzedaje mój ukochany
montaż EQ5.
Sprzedaje ponieważ zakupiłem kamerkę do astrofoto i muszę spłacić kartę
Montaż oceniam na stan Bardzo Dobry, absolutnie sprawny, posiadający pewne normalne ślady używania. Mój montaż spokojnie trzyma do obserwacji zestaw Refraktora 150/750 z uzbrojeniem, więc ponad 10kg!
W sklad zestawu wchodzi:
- trójnóg
- głowica EQ5
- 1 przeciwwaga
- napęd w 1 osi R.A. (ciągle na gwarancji, zakupiony 2013.03.18).
Jako że każdy montaż EQ5 po wyjściu z fabryki posiada kilka wad; jak pisałem w tytule, mój jest tuningowany:
- wszystkie podkładki zostały wymienione na teflonowe (zdjecia podkladek - poniżej)
- wszystkie elementy wewnetrze zostały wyczyszczone (z niedoróbek i zanieczyszczeń podczas produkcji)
- smary zostały wymienione na nowoczesne (
bijcie i przypalajcie, nie pamiętam nazwy smaru, lista polecanych jest w internecie)
- pokrętła do mikroruchów wymienione na porządne(
http://astrokrak.pl/-montaze-paralaktyczne/1172-pokretla-mikroruchow-do-montazu-eq3-2.html)
- śrubka blokady dovetaila wymieniona na dłuższą i lepszej jakości (ta zestawowa lewo starczała)
Trójnóg posiada jeden ubytek:
- jedna z klamer trójnoga jest pęknięta, wszystko widać na 2 ostatnich zdjęciach. Ja naprawiłem to poprzez 2 ściągacze, warto docelowo naprawić; aczkolwiek mi to spokojnie działa.
Cena całego nowego zestawu to 1750zl, nie mówiąc o cenie teflonu i idealnym mikrometrowym wycinaniu podkładek (to był koszmar!), smaru, pracy itp.
Myślę, że po takich tuningach jest bardzo dobrą alternatywą dla nówki.
Montaż można oglądać w Gdyni.
Poponuję cenę 1350zl.
Zdjęcia, kliknij aby powiększyć: