Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 03:50

Strefa czasowa: UTC + 2

Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Erupcja wulkanu na Islandii
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 22:40 
Ranga: [4]
Ranga: [4]

Właśnie wróciłem z obserwacji- zauważyłem, że chmury wydają się jakieś dziwne- wyglądają jak jakiś cirrostratus, tylko, że te są z przerwami- też tworzą jakąś mglistą zasłonę. Brak, tej typowej czasem ostrości - dobrej widoczności. Niebo za dnia, straciło swoisty błękit- Słońce oślepia nie czystym - ostrym blaskiem, tylko jest jakby zamglone i sprawia, że łzawią oczy, jak podczas patrzenia na nie przez chmurę cirrostratus :?
Widziałem 2 samoloty wojskowe gdy było widno, nie jestem pewien, ale trzeci, co leciał później był chyba rejsowy- leciał z południa...

PICCOLO TN 115/1150
TRIPLET TN 200/1478

okulary: 10,15, 20 oraz 25 mm Super Plössl. Filtr słoneczny z foli baddera.
Lornetka: Celestron 15 x 70 i 7 x 30 . Rejestrator czasu DCF.
Canon 350d mod
Montaż paralaktyczny FASTRON TRAK

Obrazek
Obrazek
g.g 5854060
adres e-mail: meteo@poa.home.pl
Strona projektu: Izdebska Ostoja Ciemnego Nieba https://www.facebook.com/pages/Izdebska-Ostoja-Ciemnego-Nieba/196221140513466
Moja współpraca z POA : http://poa.home.pl/forum/viewforum.php?
Zaprzyjaźnione forum: http://astro-zone.pl

PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 18:56 
Moderator globalny
Moderator globalny

Dzisiaj dosłownie przed chwilą u mnie spadł chwilowy deszczyk, w jego trakcie na niebie pod chmurą pokazały się takie oto smugi, ciekawe czy to pył wulkaniczny ściągany przez krople deszczu?

Załączniki:
DSC04967.JPG
DSC04967.JPG [ 116.25 KiB | Przeglądane 6226 razy ]
Kopia DSC04966.JPG
Kopia DSC04966.JPG [ 75.09 KiB | Przeglądane 6226 razy ]

TS APO 102/520 f5.1, EQ6R, QHY294M Pro, ZWO ASI 290 MM Mini, Canon EOS 550D.

------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing

PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 19:38 
Ranga: [3]

Też widzę takie smugi, fotka sprzed kilkunastu minut:
Załącznik:
dscn1372.jpg
dscn1372.jpg [ 84.83 KiB | Przeglądane 6222 razy ]
Rzeczą, na którą osobiście bardzo zwróciłem uwagę wczoraj i dzisiaj była bardzo duża ilość promieni krepuskularnych na niebie. Zastanawiam się, czy one również mogą mieć związek z większym stopniem zapylenia atmosfery?

PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 19:52 
Administrator
Administrator

U mnie też słoneczko było prawie takie wiśniowe.

Obrazek Mój profil na Facebooku
tel. 880-184-000 (prywatny), e-mail: astrocd@astrocd.pl (prywatne), m.substyk@urania.edu.pl (Urania-PA), marek.substyk@ptma.pl, zarzad@ptma.pl (PTMA);
tel. 575-572-330 (praca), e-mail: katowice@deltaoptical.pl

Wielkie Wyprawy Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii. USA 2020/Islandia 2020

PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 20:14 
SuperUser
SuperUser

Naukowcy: erupcja Eyjafjoell może potrwać dwa lata
Wulkan Eyjafjoell, który sparaliżował ruch lotniczy w całej Europie, obudził się po 187 latach uśpienia. Ostatnia jego aktywność notowana była między 1821 a 1823 rokiem. Wcześniej wybuchał w 1612 i 920 roku. I za każdym razem "budził" inne zagrożenie, dużo potężniejsze: pobliski wulkan Katla. Czy tak będzie i tym razem? I kiedy przestanie wyrzucać do atmosfery pył?

Specjaliści wciąż obserwują Eyjafjoell. Na początku tygodnia, kiedy rozpoczęła się erupcja, słup wydobywających się z wulkanu popiołów sięgał 11 tys. metrów. Teraz - jak zauważa meteorolog Hjorleifur Sveinbjornsson, zmniejszył się do około 2 tys. metrów.
Nie oznacza to jednak, że wulkan się uspokaja. Wokół wulkanu wciąż dochodzi do wstrząsów ziemi. - Silne wiatry z północy przeganiają popioły na południe.
Zaobserwowaliśmy silne wstrząsy związane z aktywnością wulkanu
Meteorolog Hjorleifur SveinbjornssonZaobserwowaliśmy silne wstrząsy związane z aktywnością wulkanu, więc musiały zajść jakieś zmiany na jego powierzchni. Prawdopodobnie wydobywa się z niego lawa - uważa Sveinbjornsson
Jak zaznacza agencja dpa, specjaliści od początku erupcji konsekwentnie twierdzą, że nie sposób przewidzieć, jakie będą długoterminowe prognozy dotyczące trwania i intensywności aktywności wulkanu. Ostatni wybuch pod lodowcem Eyjafjallajoekull, który miał miejsce w 1821 roku, trwał z przerwami prawie dwa lata.

W dodatku Eyjafjoell może obudzić sąsiedni wulkan - Katlę. Ostatnia erupcja tego wulkanu miała miejsce w 1918 roku, od czasów pierwszych osadników zanotowano i udokumentowano 16 erupcji. Wybuchy tego wulkanu zawsze powodowały duże zniszczenia, dlatego też jest on jednym z najbardziej znanych na Islandii.

Na szczęście pył wulkaniczny nie powoduje zagrożenia dla naszego zdrowia. Specjaliści twierdzą, że składa się z minerałów, które występują na powierzchni Ziemi. - Dlatego z punktu widzenia środowiska jest w małym stężeniu w zasadzie obojętny - wyjaśnia rzecznik Państwowego Instytutu Geologicznego Mirosław Rutkowski. - Szkliwo w pyle wulkanicznym to głównie krzemionka, czyli dwutlenek kwarcu, który występuje powszechnie w skałach na powierzchni Ziemi.

Dużo bardziej dokuczliwe są utrudnienia w ruchu lotniczym. Po erupcji wulkanu Eyjafjoell kolejne kraje to zamykają, to otwierają przestrzeń powietrzną. Komunikacja lotnicza w całej Europie jest wciąż sparaliżowana. Linie lotnicze zgłaszają milionowe straty, w skali gospodarek dużych krajów, takich jak Niemcy, mówi się już o miliardowych stratach dziennie.

Zrzeszenie Międzynarodowego Transportu Lotniczego ocenia, że europejskie linie lotnicze tracą co najmniej 150 milionów euro dziennie. Dochodzą do tego dodatkowe koszty opieki nad pasażerami, którzy utknęli na lotniskach.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,119794,titl ... omosc.html
----------------------------------------------------------------------------------------
To są najnowsze informacje, zaś, jeśli chodzi o Wasze zdjęcia, to muszę dodać, że Waszych miastach jest większe zapylenie Północnej Polsce, te smugi, to też może być ten był z wulkanu, jeśli ktoś z Was ma mikroskop, albo niech zrobi tak zostawi biały gazik jak będzie padał deszcz no na godzinkę można krócej na pół godzinki, potem wysuszyć sprawdzić czy są jakieś paproszki, jak będą to na pewno będzie pył popiół z wulkanu, tylko uwaga na ptaszki by nie pozbierały. A jeśli chodzi o mikroskop łatwiej sprawdzić i zobaczyć czy jest to naprawdę ten pył. ;)

PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 20:49 
Moderator globalny
Moderator globalny

Dziś udało mi się zobaczyć piękny zachód Słońca:
Załącznik:
Zdjęcie0122.jpg
Zdjęcie0122.jpg [ 64.76 KiB | Przeglądane 6202 razy ]

Słońce było bardzo jasne, blado-pomarańczowe. Nawet przez zmrużone oczy ciężko było zaobserwować tarczę, co w normalnych warunkach jest możliwe. Smug, o których wspominaliście niestety nie zauważyłem.

ToupTek Camera GPCMOS1200KMB

Zapraszam serdecznie na mojego bloga: https://modeler4884.blogspot.com/

PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 21:13 
Ranga: [8]

Kuba Kowarczyk napisał(a):
Dziś udało mi się zobaczyć piękny zachód Słońca:
Załącznik:
Zdjęcie0122.jpg

Słońce było bardzo jasne, blado-pomarańczowe. Nawet przez zmrużone oczy ciężko było zaobserwować tarczę, co w normalnych warunkach jest możliwe. Smug, o których wspominaliście niestety nie zauważyłem.

Bo całe te zamieszanie nie warte jest zachodu.

PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 21:26 
Ranga: [3]

Ten pył, tak samo jak smog jest widoczny nisko nad horyzontem ponieważ tam jest go najwięcej. Na sat24.com jak i przez okno widać że nawiało go dzisiaj strasznie dużo.

PostNapisane: wtorek, 20 kwietnia 2010, 19:46 
SuperUser
SuperUser

To ja mam nowszą wiadomość tyle, co wróciłem, ponieważ fociłem zachód Słońca, kamera Acuter ma tą tendencje, że jej nie oszukasz i tu uwaga, moi drodzy, dzisiaj bez żadnego problemu zrobiłem tarcze Słońca, i co najważniejsze dało radę już patrzeć oczami jak zachodziło za horyzont, czyli pył z wulkanu pomalutku, ale odsuwa się z naszego kochanego Kraju, parę dni temu jak umieściłem fotki nie szło odwrócić głowy, aby spojrzeć, a co dopiero zrobić zdjęcie. Kamerę ściemniłem na maksa a przy normalnych warunkach muszę rozjaśniać obraz, aby zrobić zachód Słońca, ponieważ kamera za dużo ściemnia obraz. Jak znajdę trochę czasu umieszczę fotki dzisiejszego zachodu Słońca.

PostNapisane: wtorek, 20 kwietnia 2010, 20:07 
SuperUser
SuperUser

Zachód Słońca 2010-04-20. ;)

Załączniki:
Kopia PICT0129.JPG
Kopia PICT0129.JPG [ 16.1 KiB | Przeglądane 6167 razy ]
Kopia PICT0096.JPG
Kopia PICT0096.JPG [ 14.09 KiB | Przeglądane 6167 razy ]
Kopia PICT0056.JPG
Kopia PICT0056.JPG [ 12.42 KiB | Przeglądane 6167 razy ]

PostNapisane: środa, 21 kwietnia 2010, 08:51 
SuperUser
SuperUser

Wczoraj ja też byłem na obserwacji nieba, też nic, nie wdziałem, ponieważ, pył wulkaniczny odsunął się od nas na, tyle że już nie dało go się obserwować czy też zobaczyć, ale podczas zachodu Słońca, co przez praktycznie cztery dni nie szło popatrzeć na niego, chmury i całe nasze niebo nabrało koloru innego, odwołane loty samolotów, wczoraj, gdy obserwowałem naliczyłem rejsowych już trzy samoloty, dzisiaj czytałem w internecie, że lotnisko w Warszawie czynne już. Wiem, że niektórzy z nas liczyli na nie wiem, jakie widoki, ale nie zawsze tak jest i nie zawsze bywa. Obserwujmy zachody Słońca, a zobaczymy sami, że nastała zmiana, w Warszawie Słońce było widoczne na czerwono, zaś u mnie na biało, gdyż fotografowałem wychodziła czarna tarcza, przy całkowitym ściemnieniu kamery, co przy normalnych warunkach muszę rozjaśniać kamerę, gdy robię zdjęcia. Druga sprawa wczoraj dało radę patrzeć na Słońce oczami, nie tak jak przez te dni ostatnie, chodzi mi patrzeć na Słońce kilka minut przed zachodem. Wiec moim zadaniem pył wulkaniczny był widoczny. ;)

PostNapisane: środa, 21 kwietnia 2010, 09:11 
Moderator globalny
Moderator globalny

Samoloty już latają nad Polską od godziny 7.00

Piwo ma wartości odżywcze, podczas gdy żywność nie ma wartości piwnych

PostNapisane: środa, 5 maja 2010, 08:35 
SuperUser
SuperUser

Wulkan nie słabnie i wciąż wyrzuca chmurę pyłu
Wulkan Eyjafjoell na Islandii wciąż wyrzuca w niebo chmurę pyłu i nic nie wskazuje na słabnięcie jego aktywności.
Rzeczniczka Instytutu Meteorologicznego w Reykjaviku powiedziała, że chmura osiąga wysokość pięciu kilometrów i przesuwa się w kierunku południowo-wschodnim nad kontynent europejski.

Meteorolodzy nie wykluczają, że w ciągu kilku najbliższych dni pył wulkaniczny może komplikować sytuację nad północnymi regionami Wielkiej Brytanii.

Pocieszającą wiadomością dla linii lotniczych jest to, że koncentracja pyłu wulkanicznego w powietrzu jest mniejsza niż przed dwoma tygodniami.

Pojawiło się jednak nowe zagrożenie. Jak informuje Instytut Meteorologiczny w Reykjaviku, coraz więcej wody z topniejącego lodowca, pod którym znajduje się wulkan, miesza się z lawą, co powoduje powstawanie dodatkowych ilości popiołu i pyłu. Dwaj pracownicy instytutu, którzy pobierali próbki na lodowcu, zatruło się wulkanicznymi wyziewami, na szczęście niegroźnie.
http://wiadomosci.onet.pl/2164793,12,wu ... ,item.html

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 07:03 
Administrator
Administrator

Dokładnie. Można to śledzić też na żywo na http://eldgos.mila.is/english/

Obrazek Mój profil na Facebooku
tel. 880-184-000 (prywatny), e-mail: astrocd@astrocd.pl (prywatne), m.substyk@urania.edu.pl (Urania-PA), marek.substyk@ptma.pl, zarzad@ptma.pl (PTMA);
tel. 575-572-330 (praca), e-mail: katowice@deltaoptical.pl

Wielkie Wyprawy Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii. USA 2020/Islandia 2020

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 08:20 
SuperUser
SuperUser

Mroczne klimaty w Islandii
Islandzki wulkan Eyjafjoell znów się uaktywnił i wyrzuca większe ilości popiołów. Włoski Urząd Lotnictwa Cywilnego podjął decyzję o zamknięciu do godziny 14 w niedzielę przestrzeni powietrznej w północnych Włoszech z powodu chmury popiołów wulkanicznych. Nie wyklucza się, że jeśli sytuacja się poprawi, lotniska zostaną otwarte wcześniej. Jak informuje BBC, rano sześć szkockich lotnisk zostało zamkniętych przynajmniej do godz. 12. We francuskiej Nicei odwołano 20 lotów. Do Porto na północy Portugalii loty były odwołane do godz. 12 czasu miejscowego.
http://wiadomosci.wp.pl/gid,12247115,ti ... leria.html

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 08:25 
SuperUser
SuperUser

Islandia przysypana pyłem - zobacz zdjęcia
http://polonia.wp.pl/gid,12232112,galeria.html

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2010, 10:30 
SuperUser
SuperUser

Chmura pyłu sparaliżowała lotniska w Hiszpanii
Siedem lotnisk w Hiszpanii, w tym trzy na południu kraju i cztery na Wyspach Kanaryjskich, zamknięto rano z powodu chmury pyłu z islandzkiego wulkanu Eyjafjoell - poinformował hiszpański urząd kontroli powietrznej AENA. Na razie nie wiadomo, kiedy zostanie wznowiony ruch samolotów.

- Lotniska andaluzyjskie w Sewilli i Jerez oraz w Bajadoz zamknięto o godzinie 6.00. Cztery porty lotnicze na Wyspach Kanaryjskich - dwa na Teneryfie, na wyspie Palma i na wyspie Gomera zostały zamknięte o 4.00 rano - poinformowała rzeczniczka AENA.

- Nie wiemy, kiedy będzie można je otworzyć, zależy to od przewidywań europejskiej agencji kontroli powietrznej Eurocontrol - dodała.
Eurocontrol poinformował, że w poniedziałek w całej Europie z powodu chmury pyłu wulkanicznego odwołano ok. 500 z 28,5 tys. lotów. Tego dnia wszystkie lotniska w Hiszpanii były otwarte.

W poniedziałek rano wulkan Eyjafjoell wyrzucał prawie 50 ton pyłu wulkanicznego na sekundę, w porównaniu z 400 tonami w czwartek, gdy jego aktywność nagle wzrosła.

Wybuch wulkanu nastąpił 14 kwietnia, a chmura pyłu przez prawie tydzień paraliżowała ruch lotniczy nad Europą. Sytuacja na europejskim niebie poprawiła się na skutek zmniejszenia się emisji pyłu i zmiany kierunku wiatrów.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... omosc.html

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 10:13 
SuperUser
SuperUser

Na południu Polski pył może być groźny dla pilotów
Chmura pyłu wulkanicznego znad Islandii spowoduje w poniedziałek odwołanie ok. 500 z przewidzianych 28,5 tys. lotów - przewiduje Europejska Organizacja ds. Bezpieczeństwa Żeglugi Powietrznej Eurocontrol. W poniedziałek nie zostanie zamknięta przestrzeń powietrzna nad Polską, ale na południu kraju są wprowadzone strefy ostrożności dla pilotów.

Rzecznik Państwowej Agencji Żeglugi Powietrznej Grzegorz Hlebowicz powiedział, że wprowadzone strefy ostrożności w Polsce wymagają od pilotów więcej uwagi w nawigowaniu. Podkreślił, że decyzja, by nie zawieszać rejsów pasażerskich, nie oznacza pełnego bezpieczeństwa lotów nad Polską.

Wyjaśnił, że piloci będą musieli zachować szczególną ostrożność lecąc nad południową częścią kraju, gdzie stężenie pyłu jest wyższe.

W Europie trzeba liczyć się ze znacznymi opóźnieniami w komunikacji transatlantyckiej, ponieważ samoloty muszą nadkładać drogi, omijając obszary, na których stężenie pyłu w powietrzu stanowi zagrożenie.

Wszystkie europejskie porty lotnicze są w poniedziałek otwarte, ale prognozy mówią, że po południu chmura wulkanicznego pyłu zacznie się przesuwać nad Półwysep Iberyjski, więc prawdopodobne jest zamykanie lotnisk w Hiszpanii i Portugalii.

W niedzielę z powodu pyłu wulkanicznego odwołano w Europie 1500 lotów. O godz. 21:00 zamknięto słowackie lotniska w Bratysławie i Pieszczanach. Wcześniej niemal wszystkie główne lotniska zamknęła Austria. Nieczynny jest Schwechat pod Wiedniem, Insbruck, Linz i Salzburg. Decyzja o wznowieniu lub dalszym zawieszeniu lotów ma zapaść dziś.

PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 09:19 
SuperUser
SuperUser

Chmura wulkanicznego pyłu znów zagraża lotniskom
Nowa chmura pyłu wulkanicznego z Islandii dryfuje nad północno zachodnimi obszarami Wielkiej Brytanii i Irlandii i grozi zamknięciem lotnisk.

Zobacz galerię zdjęć islandzkiego wulkanu

Władze brytyjskie wprowadziły już zakaz lotów nad niektórymi rejonami Irlandii Północnej od godz. 24 czasu GMT (2.00 nad ranem w niedzielę czasu polskiego) do 6.00 czasu GMT (8.00 czasu polskiego w niedzielę) jednak - jak dotychczas - nie zamknięto lotnisk w Belfaście i Dublinie.
Jednak brytyjskie ministerstwo transportu uprzedziło, że cześć brytyjskiej przestrzeni powietrznej może być od niedzieli do wtorku zamknięta. Dotyczy to także rejonu, w którym położony jest najbardziej ruchliwy port lotniczy w Europie - Heathrow.

Rożne rejony przestrzeni powietrznej mogą być zamykane w różnych okresach, w zależności od kierunku przemieszczania się chmury - głosi komunikat ministerstwa.

Według prognoz meteorologicznych, chmura ma dotrzeć do zachodnich wybrzeży Irlandii w niedzielę a w ciągu dnia pokryć cały kraj.

PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 19:27 

Chmura wulkaniczna , pyłowa , chmurwa gradowa , deszczowa , może być nawet atomowa , jak się nie rozpogodzi to zacznę klamory przez okno wyrzucać
Podam termin i w którym miejscu :twisted:

Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2