Właśnie wysłałem zdjęcia wczoraj do PKiM, upierają się, że nie jest to Bolid o to ich słowa
Zerknąłem w exif zdjęć . Niestety to nie bolid - zjawiska bolidowe są krótkotrwałe i trwają maksymalnie kilka sekund. Z właściwości zdjęć wynika, że zjawisko trwało, co najmniej 8 minut. Według mnie jest to odblask najpewniej, od Wegi.
A ja z całą stanowczością stwierdzam, że nie jest to zjawisko meteorowe bądź bolidowe. Z efixów wynika, że pierwsze zdjęcie zostało wyknanane o 21:00 a ostatnie 21:08. Zjawiska bolidowe trwają kilka sekund, a ze zdjęć wynika, że trwało 8 minut. Nie widzę tam też żadnego śladu po przelocie. Ślad widoczny po przelocie nawet jaśniejszych bolidów trwa, co najwyżej kilkadziesiąt sekund. W przypadku bardzo jasnych bolidów może dłużej, ale jest bardzo szeroki i rozwiewa się, skręca sie pod wpływem wiatrów w górnych warstwach atmosfery. Ślady bolidów skręcają się, rozwiewają, a nie poruszają liniowo w jakimś stronę - tutaj ewidentnie odblask porusza się wraz z przesuwającymi sie gwiazdami. Przejrzałem w życiu już ponad pół miliona zdjęć pod kątem zjawisk meteorowych i z całą stanowczością stwierdzam, że to nie jest bolid bądź meteor.
<W załączniku> tak wygląda śladu po przelocie bolida, proszę z zwrócić uwagę na skręcanie się śladu i całkowity inny wygląd od samego zjawiska bolidowego. Ślad po przelocie tego bolida -5 mag trwał 90 s.
W tym, że gwiazda, Wega nie załapała się na zdjęciu, druga sprawa, przysłaniałem na chwileczkę ręką, bo sam nie wierzyłem, że to, co widzę to właśnie Bolid, trzecia sprawa widać jak nie wiem, co na zdjęciach jak spala się meteor od zdjęcia numer Obraz 041 na zdjęciu numer zdjęcia to 045 widać nad Bolidem smugę dymu nie wiem albo ja mam jakieś urojenia albo ktoś jest niedoświadczony w PKiM, samo spalenie Bolidu widać od zdjęcia numer Obraz 047 do obrazu 053 i 054 i 055. Tak to właśnie jest, gdy człowiek zobaczy uda się coś zaobserwować znajdą się osoby, które nic nie widzą po za tym, co sami chcą widzieć, widzą, następna sprawa jak można porównać zjawisko z innym, jak każde jest inne, nie wiem trudno, ja wiem, na 100% że jest to Bolid, bo widać, nikt z nas nie może powiedzieć ile trwa zjawisko Bolidu na niebie, jak się nie widziało na własne oczy.
Jest mi przykro bardzo, że upierają się tylko na swoich obserwacjach nieba, zaś inne materiały, które mogą świadczyć o tym, że Bolidy mogą spalać się nad Ziemią nie koniecznie, kiedy dotrą do atmosfery są obalane jako nie bolidy tylko odbite światło gwiazd, takim nastawieniem, że komuś się coś udaje a mnie nie świadczy tylko o jednym, sami wiecie, o czym. Następna sprawa, bo zrobiłem listę, co mnie ciekawi.
1) Na jakiej wysokości można uznać, że to Bolid?
2) Czy Bolidy spalają się tylko w atmosferze Ziemi?
3) Czy Bolidy są tylko zaliczane wtedy jak odkryje je instytucja, co zajmuje się nimi, a reszta idzie w zapomnienie?
Dla zainteresowanych mogę wysłać zdjęcia niech sami zobaczą, co widać i kto ma rację.