Do mojej kolekcji meteorytów dołączyły okazy
NWA869 (hs) Meteoryt kamienny
NWA869 (hs) Meteoryt kamienny
Enstatytowy EL 31,6g. (O niskiej zawartości Fe)
Campo Del Celo
Tektyt 45g największy okaz, jaki mam w swojej kolekcji meteorytów.
W tym, że jest mały błąd, co napisałem jeden NWA 869 jest 0,2 gramowy a drugi 3 gramowy, co napisałem na zdjęciu.
Opis meteorytów
METEORYT ENSTATYTOWY EL (ENSTATITE CHONDRITE)
Waga: 31,6g
Wymiary: 45 x 34 x 22mm
Stanowią ok. 2% znalezionych meteorytów kamiennych.
EL (mniej całkowitego żelaza i wolnego metalu)
typy petrologiczne 3–6, przeważa typ 6. Charakterystyczna jest obecność niningerytu, domieszka krzemu w metalu wynosi 2–3%. Dobrze zdefiniowane chondry mają przeciętną średnicę 0,55 mm.
Żelazo w meteorytach enstatytowych występuje prawie wyłącznie w zredukowanej formie kamacytu FeNi zawierającego domieszkę krzemu. Obecne są siarczki żelaza (troilit tytanowy) oraz minerały rzadko spotykane w innych meteorytach, takie jak: oldhamit, keilit, niningeryt, alabandyn, osbornit, sinoit, daubreelit, perryit. Prawie nie występują tlenki.
Faza krzemianowa jest w zasadzie pozbawiona żelaza. Głównym minerałem jest enstatyt (ortoenstatyt niemal czysto magnezowy) w typie petrologicznym 3 oprócz ortoenstatytu występuje klinoenstatyt, spotyka się też (rzadko) chondry oliwinowe (forsterytowe – prawie czysto magnezowe). Obecne są schreibersyt, cohenit, grafit.
W typach 4–6 generalnie brak oliwinu, jako dodatkowy występuje plagioklaz typu albitu. Akcesorycznie pojawiają się inne krzemiany i różne formy krzemionki.
NWA 869 - sparowany m.in z NWA787 oraz NWA900. Meteoryty te sklasyfikowano jako brekcję L4-6 o niewielkim stopniu zwietrzenia (W1) i stopniu szokowym S3.