Zgłaszam alert obserwacyjny na dzień 12 i 13 czerwca br.
"Świt w kraterze Ptolemaeus"12 czerwca (niedziela), przed północą - świt w kraterze Ptolemaeus - obszar centralnego południka księżycowego, pierwsza kwadra. Oto ilustracja tego zjawiska, na podstawie narzędzia autorstwa Bartka Wojczyńskiego do wizualizacji wyglądu Księżyca.
http://lpvt.astrocd.pl/12 czerwiec 2016r., godz. 23.00 - 24.00. Księżyc na wysokości 21 stopni o godzinie 23.00 (azymut 64*) i 12 stopni o północy (azymut 76*W) nad zachodnim horyzontem. Warunki ze względu na wysokość Księżyca trudne, ale spektakl wart obejrzenia.
Załącznik:
Cień w Ptolemeuszu_12.06.2016r_23.00_24.00....jpg [ 79.23 KiB | Przeglądane 11268 razy ]
"Świt w kraterze Clavius"Zaraz po cieniach w Ptolemeuszu, 13 czerwca, w poniedziałek, w godzinach 21.00 - 23.00 lunarny światłocień zgotuje piękny spektakl w kraterze Clavius. Księżyc dwa dni po pierwszej kwadrze, na wysokości od 35 do 23 stopni - to całkiem dobre parametry. Pora dnia (wczesny wieczór) - to również plus w tej sytuacji. Takiej konfiguracji cienia w Claviuszu nie pamiętam i mogę przypuszczać, że rzadko się zdarza, a tym samym rzadko jest obserwowana (widziałem zdjęcie z 2004r). Nasze teleskopy powinny wyłuskać dużo więcej niż widać na załączonej wizualizacji przygotowanej przy użyciu narzędzia Bartka Wojczyńskiego.
Załącznik:
Świt w kraterze Clavius 13.06.2016r_21.00_23.00_widok....jpg [ 203.46 KiB | Przeglądane 11268 razy ]
Uważam, że będą to spektakularne zjawiska i dlatego proszę o zamieszczenie relacji (opisów, fotografii, szkiców) w osobnych wątkach dla każdego z prognozowanych zjawisk. Oczywiście kto pierwszy, ten utworzy wątek, w którym będziemy dodawać swoje posty. Myślę, że będzie to z pożytkiem dla przyszłych obserwacji tych zjawisk, a nie będzie ich przecież tak wiele. Zachowamy pewną tematyczną historię relacji. Proponuję tytuły odpowiednich wątków, takie jak tytuły zwiastunów. Życzę pogody i udanych obserwacji.