Witam Was.
Jest mi niezmiernie miło poinformować Was, że wczoraj miałem okazję przetestować dwa pierwsze egzemplarze nowych inserterów Pawła Gawrońskiego.
Małe przypomnienie historii tego insertera. W 1998 roku namówiłem bardzo dobrego elektronika Pawła Gawrońskiego, aby wykonał taki własnie inserter. Ja mówółem mu jak ja widzę to urządzenie i co ma ono robić, a Paweł realizował moje założenia systematycznie. Kilka lat temu (ok 2000r.) została wypuszczona w świat pierwsza seria kilkunastu sztuk, a potem (ok. 2005?) druga seria ok. 8 sztuk. Obecnie udało sie nakłonić Pawła do wypuszczenia trzeciej serii inserterów, które wyglądają jak poprzenie i są ładnie, estetycznie i solidnie wykonane (Zdjęcia później).
Tak więc wczorajszy mój test nowej serii wypadł wspaniale. Insertery mają bardzo ładny, profesjonalny wygląd. Ich działanie jest prawidłowe.
Z nowości, to wreszcie astrozakryciowcy doczekali się współpracy insertera z komputerem. Trzy linie tekstów, które są wyświetlane na ekranie można wprowadzać bezpośrednio z komputera, co odpada trochę uciążliwe wprowadzanie ich z klawiatury insertera.
Dokładne działanie insertera opiszę za kilka dni.
Mój zestaw rejestracyjny wyglada następująco:
1. kamera MINTRON + zasilanie 12V - akumulator/zasilacz - podłączona CINCH do insertera.
2. inserter - zasilanie 12V - akumulator/zasilacz
3. DCF - odbiornik nowej generacji zasilany z insertera - podłączony CINCH - do insertera
4. sygnał z kamery i insertera wchodzi do urządzenia WIN FAST TV PRG (zapłaciłem 160zł) - zaslacz sieciowy własny
5. netbook 10" + port COM podłączany do USB (45zł) - podłączany do insertera - wymiana tekstów z inserterem
mam podłączony COM4 przy transmisji 2400 bezbłędnie realizuje zadanie.
Dzięki temu tunerowi WINFAST (
http://redakcja.pccentre.pl/dacik/publikacje/tv/2.jpg) mam zapis całej obserwacji od razu na twardy dysk przy bezstratnej jakości. Potem można sobie robić różne kompresje, aby zmniejszyć wielkość pliku.
Tak jak kiedyś jeździłem z monitorem TV 14", magnetowidem, przetwornicą, akumulatorem i plątaniną kabli, to teraz zestaw ten zmniejszył się do jednej torebki i waży w sumie może 3-4 kg (głównie komputer).
Za kilka dni dostanę skończone odbiorniki DCF i dwa pierwsze egzemplarze będą do kupienia dla Was po 550 zł za komplet, na który składa się:
1. odbiorniok DCF
2. kabel połączeniowy DCF->inserter
3. inserter
4. zasilacz sieciowy 12V
5. wtyczka do zasilacza - aby każdy mógł dolutować sobie kabel do własnego akumilatora
6. płytka CD z oprogramowaniem insertera.
Instrukcję do insertera wkrótce napiszę i umieszczę w sieci.
Inserter tak jak i poprzednie ma możliwość:
- zmiany trybu wyświetlania informacji na ekranie - FULL, FULL bez tekstów, jedna linia z datą i czasem lub w ogóle bez wyświetlania
- opcjonalne wyświetlanie kwadracików z dziesiątymi i setnymi częściami sekundy
- przesuwanie napisów góra <--> dół
- rodzaj napisów, same białe litery, same czarne litery, białe litery na czarnym tle, czarne litery na białym tle
- programowa z menu insertera możliwośc ustawienia opóźnienia elektronicznego sygnałów, aby ustawić inserter idealnie zgodnie z właściwymi sygnałami czasu.
Czekam na informację ilu jest chętnych na te insertery.
Paweł Gawroński wziął się do roboty i następne egzemplarze będą wkrótce - są już na ukończeniu.
Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,

OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.

FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.