Marek Substyk napisał(a):
Dobry wybór jeśli 500D

Mój a w zasadzie żony wybórł padł na Nikona D3100. To ona chciała kupić lustrzanke (mi w zupełności wystarczał kompakt

), która będzie sobie dobrze radziła z nagrywaniem filmów w HD , a w dodatku będzie prosta w obsudze i nadawała się do nauki robienia dobrych zdjęć. Po przeczytaniu testów nadal nie byłem pewien, na który model się zdecydować. Rozmawiałem z zapaleńcami zajmującymi się tematem, poczytałem fora i w zasadzie modele Nikon D3100, D5000 i Canon 500D miały pozytywne opinie. Postanowiliśmy więc wybrać się do sklepów "pomacać" wybrane modele. I w zasadzie po tym zdecydowaliśmy się odrzucić Canona ponieważ (i tutaj przepraszam fanów marki) ale w moim odczuciu był jakiś taki "nie taki". Dziwnie mi leżał w dłoniach i materiał z jakiego byl wykonany sprawiał gorsze wrażenie - to jest oczywiście tylko i wyłącznie moje i żony subiektywne odczucie. Po tym tescie dokładniej oglądneliśmy Nikony i w D5000 troszkę bałem się odchylanego wyświetlacza, możliwie że niesłusznie, ale wychodzę z założenia że im mniej ruchomych części tym lepiej. Dodatkowo D3100 jest dużo młodszą konstrukcją, a w elektronice nawet rok może być przepaścią. W taki oto sposób wybraliśmy D3100. Mam nadzieje, że się nie pomyliłem i ten model spełni moje oczekiwania.
Pozdrawiam i dziękuję za Wasze sugestie co do wyboru.