Dziś po raz pierwszy zamocowałem swój teleobiektyw bezpośrednio na montażu.... Efekt wizualny mnie co najmniej zaskoczył
Szkoda, że temperatura była taka jaka była - ponad -20 st., więc nie miałem jak go przetestować... no dobra.. nie chciałem zmarznąć

Załącznik:
tak1.jpg [ 172.64 KiB | Przeglądane 5908 razy ]
Załącznik:
tak2.jpg [ 147.95 KiB | Przeglądane 5908 razy ]
Załącznik:
tak3.jpg [ 168.32 KiB | Przeglądane 5908 razy ]
Jak pewnie co niektórzy pamiętają miałem ten tele w Jodłowie (to nim zrobiłem tę muszkę nad piwem)... od tamtej pory przeszedł on skrócenie tulejki (widać ją na następnym zdjęciu) tak aby ostrzył na gwiazdach, na chwilę obecną, jak widać, mogę go już "zawiesić" bezpośrednio na montażu (do tej pory jedynie "na barana"), w niedalekiej przyszłości postaram się dorobić gwint na filtry, jakieś "trzymanko" na szukacz - co jeszcze? - czas pokaże (pomysły mile widziane).
Na zdjęciu poniżej widać dokładnie końcówkę z soczewką, której obwód to dokładnie 1,25 cala - o takich filtrach właśnie myślę - a która to po złożeniu znajduję się wewnątrz tej tulei obok obiektywu. Sama tuleja to w zasadzie nic innego jak 80-cio milimetrowa przedłużka T2. Spokojnie filtry się zmieszczą.
Załącznik:
tak4.jpg [ 149.12 KiB | Przeglądane 5908 razy ]
Samyang 500mm f/8-32 ED DX