Wiele stron w internecie "przeczesałem" aby znaleźć coś co pozwoli mi wykonywać zdjęcia ze góry zaplanowanym czasem naświetlania (niestety na mój aparat nie ma podobno żadnego oprogramowania, które by to umożliwiało), a jeszcze lepiej całej serii takich zdjęć.
W końcu trafiłem.
Dziś otrzymałem zamówiony w zeszłym tygodniu elektroniczny wężyk spustowy do lustrzanki (w moim przypadku jest nią Sony a350). Urządzenie przyszło jako zwykła paczka pocztowa (taką opcję dostarczenia wybrałem) zapakowane w dużą kopertę wyściełaną folią bąbelkową.
Po wyjęciu z koperty wyglądało to tak:
Załącznik:
pudełeczko.jpg [ 129.93 KiB | Przeglądane 4018 razy ]
Sam pilocik jest malutki jak na to co miał sobą reprezentować - długości niewiele większej niż dwie zapałki, wyposażony w przycisk z blokadą do długich czasów, wyświetlacz, przycisk podświetlenia (a jakże), nastawień i startu/stopu pracy, oraz joystick regulacji czasów.
Załącznik:
pilot i wężyk.jpg [ 240.94 KiB | Przeglądane 4018 razy ]
Załącznik:
zapałka.jpg [ 184.19 KiB | Przeglądane 4018 razy ]
W skład przesyłki wchodziły:
w/w pilot, przewód do podpięcia pod gniazdo pilota w aparacie, bateria oraz przykrywka baterii.
Dodatkowo otrzymałem ściereczkę z mikrofibry do czyszczenia optyki (mała rzecz, a cieszy) i na początek.... o kurnia... brak polskiej instrukcji!
Jednak troszkę przesadziłem z tą "paniką", jak się okazało, programowanie pilota jest czysto intuicyjne, przy drugim podejściu już wiedziałem co i jak.

No właśnie.... co i jak?
Nudzę tu jakimiś opisami, a pewnie wszyscy którzy to czytają czekają właśnie na "co i jak?".
Pilot może działać w zasadzie w dwóch trybach:
1. Jako zwykły wężyk spustowy, tzn. na ile zablokujesz przycisk zwalniający migawkę - tyle czasu naświetlasz zdjęcie...
minusy - potrzebny stoper w ręce oraz giętkość w nogach (drgania przy chodzeniu koło telepa).
2. Jako pełny programator czasów ekspozycji, czasów interwałów między zdjęciowych oraz ilości zdjęć w serii, co oczywiście Nas, tygrysków, najbardziej interesuje.
Na próbę postanowiłem zrobić serię 9 zdjęć, każde o czasie ekspozycji 35s (bulb na aparacie) o interwale (czas by aparat zdążył "przemielić" zdjęcie)40s i... zrobiłem pierwszego "zonka", okazało się, że interwał między zdjęciowy powinien być wielkości: 2 x ekspozycja + przynajmniej 1s.(jest to czas między początkiem poprzedniego a następnego zdjęcia), poprawiłem i już wszystko poszło tak jak powinno.
Programator pilota daje możliwość zrobienia serii od 1 do 9999 zdjęć o czasie ekspozycji do 99godz 59min i 59s, z podobnym interwałem, można również ustawić czas po jakim rozpocznie się 1 ekspozycja - również do 99 godz z hakiem. (tylko kto z takich czasów skorzysta?

)
Zalety:
- zwarta , mała konstrukcja
- niezłe wykonanie wizualne
- oszczędność baterii (po kilku minutach bezczynności pilot przechodzi w stan czuwania)
- podwójna funkcja - spust i programator
- możliwość programowania serii ekspozycji długoczasowych
- podświetlenie wyświetlacza
- NIE produkowany w Chinach

(choć całkiem niedaleko Chin)
Wady:
- szkoda, że nie radiowy

- brak polskiej instrukcji
- niektóre ekspozycje w serii potrafią naświetlać się o 1s krócej
Cena: 170zł + wysyłka
Czas oczekiwania: 2 dni robocze od wysyłki, 3 od zamówienia (nie allegro).
PS: czekam w tej chwili na odpowiedź czy po zmianie przewodu na do innego aparatu pilot będzie z nimi współpracował.
i jeszcze lista aparatów, zaczerpnięta ze strony dystrybutora, które pilot może obsługiwać:
TYP i01: Dedykowany do aparatów:
- Canon EOS 450D / 400D / 350D / 300D / 1000D / Kiss / Kiss-N / Kiss-X2 / Rebel / Rebel XT / Rebel XSi
- Samsung GX-1S / GX-1L / GX-10 / GX-20
TYP i02: Dedykowany do aparatów:
- Canon EOS 50D / 40D / 30D / 20D / 10D / 5D / D60 / D30 / 1D / 1Ds / 1D MKII / 1Ds MKII / 1D MKIIN / 1D MKIII / 1Ds MKIII / 5D MKII
TYP i03: Dedykowany do apratów:
- NIKON D1 / D1X / D1H / D2X / D2Xs / D2Hs / D3 / D3x / D200 / D300 / D700
TYP i04: Dedykowany do aparatów:
- SONY ALPHA A100 / A200 / A300 / A350 / A700 / A900
- MINOLTA 5D / 7D