Adam Skrzypek napisał(a):
Cieszę się że fotka się podoba, może nie jest majstersztykiem finezji ale przynajmniej widać Veila, a to chciałem na szybko pokazać.
Podoba się bardzo! Zgadzam się z Kolegami, że szczególnie motywują też osoby "nowe" w temacie astrofoto i ich prace: świeże spojrzenie, zaskakująco dobre początki i obserwowalny postęp w obróbce i wyciskaniu siódmych potów ze sprzętu
Adam Skrzypek napisał(a):
duże pole do popisu pozostawia obróbka, a tu się trzeba sporo nauczyć...
Wiem o czym piszesz... Wydaje mi się, że opanowałem samodzielnie temat akwizycji jednak w obróbce się chyba uwsteczniłem

Miałem przerwę ok. 1,5 roku i jedynie astrofoto planetarne (balkonowe) pozwoliło coś podłubać w Registaxie.
Zaczynam od czerwca zbierać materiał DS-owy i zastanawiam się, z której strony do tego podejść
Rozpocząłem od galaktyk (jeszcze wiosennych: Panna, Warkocz) lecz wydaje mi się, że to trudne obiekty na początek do obróbki. Nie bardzo wiem jak wydobyć kolory. Po zestackowaniu jest gorzej niż na pojedynczej kolorowej klatce. Operowanie suwaczkami nasycenia niewiele pomaga. Chyba poświęcę trochę czasu i poszukam tutoriali na YT. Jak byś coś miał to podrzuć tu albo na PW. Ja się zrewanżuję. Widziałem tutka od Janusza.