Otwarte gromady rodzą się często z materiału mgławicy , którą później oświetlają. Ultrafioletowe promieniowanie gwiazd przekształca macierzystą mgławicę w jasne obszary H II, które świecą czerwonym światłem fluoryzującego wodoru. NGC 7380 jest jasną otwartą gromadą gwiazd masywnych typu O i B, które powstały 4 miliony lat temu.Sh2-142 jest mgławicą emisyjną ,albo obszarem H II, w którym te gwiazdy są zanurzone. Charakterystyczna struktura ma splecione jasne brzegi i linie pyłu w kształcie łuków. Taka konfiguracja sugeruje, że ten obszar H II jest w gruncie rzeczy bąblem zjonizowanego gazu, ułożonym wzdłuż powierzchni swego macierzystego obłoku molekularnego, a widzianym od strony krawędzi.
Wczoraj rzuciłem się niejako z motyką na słońce ,gdyż obiekt nie jest stworzony do fotografowania go niemodyfikowanym canonem pod jasnym miejskim niebem, nie mniej jednak coś tam udało mi się "wyczarować"
14x900s iso 800, UHCs, sprzęt ten co zawsze.

------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing