Męczę się nad nimi okrutnie. Tak to jest jak się nie słucha dobrych rad wujka Bozona

.
Przede wszystkim w moim wypadku czasy 150s przy ISO 800 i f/2 są jednak za długie i przepaliły mi się gwiazdki, a mówiłeś ostatnio żeby skrócić naświetlanie nawet do 2 minut. Po drugie mimo pozornie dobrze ustawionej ostrości na Live View chyba jednak coś sknociłemi bo gwiazdki mam plackowate, nieco nieostre. Kłania się maska Bathinova o której też mówiłeś

.
A po trzecie wybrałem obiekty bogate w H-alfa, które niezbyt spektakularnie wychodzą na moim niemodyfikowanym aparacie. Pierwsza fotka to IC1396, druga to Serce i Dusza z Chichotkami w jednym kadrze. Na drugą nockę zaplanowałem Irysa z przyległościami, powinno to fajnie wyjść bo dużo tam niebieskiego, niestety z powodu ostatnio prześladującego nas pecha druga nocka nie wyszła

. A był to chyba ostatni typowo letni weekend patrząc na to co się teraz dzieje za oknem.
Swoją drogą jestem zdziwiony jak duże są to obiekty, przy ogniskowej 135mm zajmują już sporą część kadru

.