Hej Dzięki uprzejmości Michała Kostorza mogę testować TS OAG 9mm, zapewne większości związanej z astrofoto produkt jest znany. Poprosiłem Michała o użyczenie tego cudeńka, bo miałem wątpliwości czy z moim kanciastym DSI będzie działać, oczywiście chodziło, o to czy nie będzie kolizji z wyciągiem, czy też samym korpusem canona, na szczęście wszystko ładnie się udało połączyć, chodź nie oryginalną złączką OAG-EOS (ponieważ Michał zakupił od strony detektora złączkę OAG-T2) za to poradziłem sobie moją cienką złączką T2-EOS, wszystko spasowało, za dnia ustawiłem ostrość tak by kamera guidująca i canon były w tym samym punkcie ostrości, zajęło mi to może 5min bez żadnego problemu. Przyszedł wieczór, z wyborem gwiazdek nie ma najmniejszego problemu, tym bardziej że posiadam wyciąg który pozwala na kadrowanie całością w osprzętu w wyciągu. Oczywiście DSI ma dosyć dużą czułość, co też nie było bez wpływu na widoczne gwiazdki. Zrobiłem kalibracje w PHD i jazda najpierw 300s potem 600s i dla uwieńczenia sukcesu 1200s. Z efektów jestem bardzo zadowolony, bo ze standardowym guiderem na barana nie byłem w stanie osiągnąć takich rezultatów, a o guidingu 1200sek mogłem zapomnieć. Offag pokazał, że nie ma się nad czym zastanawiać, że też na samym początku go nie zakupiłem. Generalnie pozwala on na bezstresowe focenie tubką rzędu 150/750 na HEQ5 bez dodatkowej wagi (odpadł mi guider) no i oczywiście ugięcia tuby przechodzą w tym momencie do historii. Na koniec parę fotek:
Załączniki: |
Komentarz: 1200sek

1200sek.jpg [ 462.51 KiB | Przeglądane 2676 razy ]
|
Komentarz: 600sek

600sek.jpg [ 420.98 KiB | Przeglądane 2676 razy ]
|
Komentarz: 300sek

300sek.jpg [ 317.23 KiB | Przeglądane 2676 razy ]
|

offag2.jpg [ 624.67 KiB | Przeglądane 2676 razy ]
|