No więc po zakupach

Całość prezentuje się następująco:

I teraz kilka uwag odnośnie całości.
- Montaż jest duży, na prawdę duży. Czy to plus czy też minus zależy. W zasadzie te rozsuwane nóżki nie są potrzebne, bo by trzeba było wziąć stołek do patrzenia

Tak jest ze 40 cm wyżej niż MON2. Całość tak jak stoi na zdjęciu ma ok 180 cm wysokości)
- Minus jest też taki, że montaż głośno pracuje (to kwestia słuchu, mnie drażni "piszczenie" telewizorów i monitorów kineskopowych), silniki słychać itp, ale same silniki mają przyjemniejszy dźwięk, tylko to piszczenie - starsi pewne tego nie usłyszą, ja jestem jeszcze w tym wieku, że to słyszę.
- Instrukcja tylko po angielsku - minus - ma może ktoś polską wersję? (choćby pdf) Chodzi mi o montaż i SynScan.
- Samo wykonanie jest na wysokim poziomie, dużo wyższym niż MON2 Bressera. Sam ZnAl użyty do produkcji sprawia dobre wrażenie, w MON2 wyglądał jakby miał się rozpaść. Ten montaż sprawia wrażenie solidnego.
- Ciężki ponownie dobrze i niedobrze. Wiadomo dlaczego - kurier cały zlał się potem wnosząc to na 4 piętro

- Uchwyt na pilota w zasadzie lata luźno w swoim miejscu na półeczce - musiałem użyć sporo taśmy by "pogrubić" lożę i wszystko stabilnie siedziało.
To na razie tyle z uwag.
Zamiast 1900 zł wydałem na zmiany 5000 zł, ale się opłacało. Przynajmniej mam taką nadzieję.
I teraz moja wielka prośba do was. Poradźcie co zrobić.
1. Montaż wyważony tak jak w instrukcji. Natomiast w tej pozycji jak na zdjęciu (zluzowane zaciski) ma tendencję do opadania "na wyciąg". Tuba obraca się do poziomu (czyli do pozycji w jakiej był poziomowany). Gdy cofnę tubę to w innych pozycjach opada "na LG". Co robię nie tak lub zrobić by tego nie było.
2. No i jak to przechowywać. Czy nie uszkodzę montażu, jeśli by to stało stale zmontowane dobrze wyważone?
3. Czy nie wydaje się wam dziwne, że do zrównania masy tuby (ok 10 kg), potrzeba aż dwóch przeciwwag po 5 kg każda i to końcu pręta?