Krzysztof Popławski napisał(a):
Tak, wiem. Jednak uznałem (jak to zresztą wcześniej pisałem) że oglądanie gwiazd i planet będzie chyba lepsze niż gwiazd i mgławic, bo o te w Katowicach będzie trudniej. Myślę że lepsze jest oglądanie planet i księżyca. Może troche dziwne że tak zmieniam caly czas gwiazdy- planety, ale codziennie mam nowe przemyślenia i wnioski się zmieniają

Jeszcze nie raz Ci się "odmieni" , a to co kupisz i tak źle kupisz.
Ale się nie przejmuj , każdy szuka swojego Graala. W miarę złotym środkiem wśród maków jest mak 127 , tylko cena nie ta
Oglądałemprzez wszystkie maki serii Sky Wachera: 180mm - piękne jasne obrazy planet , ale jest ciężki i wymaga dobrego montażu
150 miałem jeszcze niedawno , w dobrych warunkach planety wyglądały "fotograficznie" wcześniej od 150 miałem 127 i w sumie niewiele się różnił
od 150 , troszkę ciemniej , mniejsza rozdzielczość ładnie pracował z okularem SWAN20 i LV12 , okular 9 mm małe wrażenie niedosytu światła.
102 (Kuba K., przepraszam) jest pięknym sprzętem księżycowym i przyrodniczym. Do planet zbyt mały, pomimo ładnych obrazów szybko
poczujesz niedosyt. Wiem że teraz będziesz miał mętlik w głowie , ale nic na to nie poradzę. Nie wiem jakimi środkami dysponujesz
Ale gdym miał teraz wybierać , mając do dyspozycji bagaż doświadczeń dozbierałbym do Maka 127 lub refraktora 120mm na EQ3
Choć nie jestem zwolennikiem syntowych newtonów niezłym wyborem byłaby też 8 calowa rura.
Generalnie nie ma jednego uniwersalnego teleskopu , za jakiś czas sam będziesz wiedział co chcesz oglądać , czy to będą DSy , planety czy szerokie pole
każde z tych zagadnień ma swój teleskop.