Hej.
A więc na początek powiem że nigdy,ale to nigdy nie pisałem żadnej recenzji więc nie linczujcie mnie za bardzo,i potraktujcie to jako malutki test.
Okular na pierwszy rzut oka jest solidny,powłoki koloru różowego dobrze wyczerniony i ładnie wykonany.Sprawdzałem tylko na gwiazdach w teleskopie F-4.7 bo noce są za jasne
,i tu zaskoczenie,okular daje większy kontrast i ładną korekcję prawie po same brzegi a punktowość gwiazd jest nawet lepsza niż w Swanie 33.
Odwzorowanie kolorów jest porównywalne ze Swanem,więc okular zrobił na mnie dobre wrażeni,potem przyszedł czas na Barlowa,i tu pojawił się problem.Okular kompletnie odmówił współpracy
,koma była tak wielka że w prawie połowie pola można było zobaczyć (kalafiory),do tego doszła duża wrażliwość na nie osiowe patrzenie w okular do tego stopnia że obserwacje stały się bardzo uciążliwe.Jeśli chodzi o Swana to tutaj dokładnie odwrotnie
,koma się zmniejszyła a czułość na nieosiowe patrzenie nie doskwierała aż tak bardzo i można było swobodnie przeszukiwać niebo,po godzinie wszystko się zaparowało i musiałem się zwijać.
Podsumowując-jeśli ktoś nie używa Barlowa to ten okular sprawuje się dobrze nawet w teleskopie F-4.7 a korekcją i punktowością gwiazd przewyższa Swana 33mm,ja jednak używam i szybciutko odesłałem okularek Właścicielowi.
Pozdrawiam