30 wychodzi jak piszesz najkorzystniej. Jest to bardzo dobry okular. Widać w nim kawał nieba.
14 praktycznie nie do zdobycia - aby ją kupić musiałem przewertować kilkanaście sklepów i wysłać kilkanaście maili z zapytaniami - jak była to nie chcieli wysłać do Polski (u ciebie to akurat nie problem) - a była może w kilku na kilkadziesiąt sklepów. Powiększenie jak piszesz akurat
8,8 bardzo dobry okularek na gorsze warunki do planet czy Księżyca jak mniejszych DS
4,7 doskonały okular do planet, ale też wymaga dobrych warunków, widok Jowisza czy Saturna wynagrodzi ten wydatek
Zawsze możesz rozważyć zamiast 4,7 np 6,7. Mimo może niedużej różnicy w ogniskowych, ale za to przy tych ogniskowych to już są spore różnice w powiększeniu.
Całą serię gorąco polecam. Biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny (zwłaszcza polskiej) to jest to doskonały wybór jeśli chodzi o sklepy w USA. Inną serią godną polecenia to ES 82 st
Natomiast miałem w ręku i przy oku

SW UWA, Scopos'a i Hyperiona - jak dla mnie nie nadają się one do mojego sprzętu (w stopce). Za dużo nieskorygowanego pola. Meade S5000 radzą sobie natomiast bez większego problemu - obraz ostry praktycznie po sam brzeg.