Teraz jest wtorek, 2 czerwca 2020, 16:18

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Przejd┼║ na stron─Ö Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: pi─ůtek, 19 marca 2010, 16:32 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
Wojtek jeszcze jedna wariacja pt. M81-82 ;)
Za┼é─ůcznik:
M81-82B.jpg
M81-82B.jpg [ 156.99 KiB | Przegl─ůdane 1196 razy ]


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: pi─ůtek, 19 marca 2010, 17:15 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 24 sierpnia 2009, 14:27
Posty: 9553
Lokalizacja: Chorz├│w
Spokojnie. Poprawiliby┼Ťmy. 8-)

_________________
Pozdrawiam, Marek Substyk
Portal AstroCD, http://www.astrocd.pl, Forum AstroCD, http://www.forum.astrocd.pl
Sklep Allegro AstroCD - literatura i pomoce naukowe dla mi┼éo┼Ťnik├│w astronomii ÔÇô Obrazek facebook.com/Wydawnictwo.AstroCD
Obrazek M├│j profil na Facebooku
tel. 880-184-000 (prywatny), e-mail: astrocd@astrocd.pl (prywatne), m.substyk@urania.edu.pl (Urania-PA), marek.substyk@ptma.pl, zarzad@ptma.pl (PTMA);
tel. 575-572-330 (praca), e-mail: katowice@deltaoptical.pl
------------------------------------------------------------

Wielkie Wyprawy Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. USA 2020/Islandia 2020



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: ┼Ťroda, 31 marca 2010, 09:30 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
Mama tak─ů pro┼Ťb─Ö: Czy mo┼╝e mi kto┼Ť "┼éopatologicznie" powiedzie─ç (napisa─ç) jak skonfigurowa─ç GOTO w HEQ5 ?
Co┼Ť chyba zawsze pokr─Öc─Ö bo przy allignowaniu mam problem z pierwsz─ů gwiazd─ů - monta┼╝ "mija si─Ö z ni─ů o ca┼ée lata ┼Ťwietlne".
Przed obserwacjami staram si─Ö do┼Ť─ç dok┼éadnie ustawi─ç GP, a zawsze po obserwacjach monta┼╝ jest "parkowany". Mimo wzystko problem za ka┼╝dym razem si─Ö powtarza.
I jesio jedno: jak zwi─Öksza─ç pr─Ödko┼Ťci przy sterowaniu r─Öcznym?

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: ┼Ťroda, 31 marca 2010, 09:35 
Wojciech Binko napisał(a):
(...)
monta┼╝ "mija si─Ö z ni─ů o ca┼ée lata ┼Ťwietlne".
(...)

Mia┼éem co┼Ť takiego jak ┼║le wpisywa┼éem dat─Ö.
Poprawny format jest 'dziwny': mm/dd/yyyy (miesi─ůc/dzie┼ä/rok)

EDIT
Pr─Ödko┼Ť─ç: klawisz 'Rate' a nast─Öpnie cyferka.


Za┼é─ůczniki:
predk.jpg
predk.jpg [ 28.31 KiB | Przegl─ůdane 1173 razy ]
G├│ra
  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: ┼Ťroda, 31 marca 2010, 16:07 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
Wydaje mi si─Ö, ┼╝e dat─Ö wpisywa┼éem poprawnie (ostatnio ogl─ůda┼éem niebo w niedziel─Ö - 28go wi─Öc raczej o takiej pomy┼éce nie powinno by─ç mowy)... pr─Ödzej mog─Ö co┼Ť miesza─ç w ustawieniach czasu - wi─Öc jakby co┼Ť o tym... w ka┼╝dym razie przy najbli┼╝szej okazji zwr├│c─Ö na to szczeg├│ln─ů uwag─Ö.
Dzi─Öki Michale.

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: pi─ůtek, 2 kwietnia 2010, 11:41 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
Wczoraj wieczorkiem przeprowadzi┼éem nowe pr├│by okie┼éznania GOTO, posz┼éo troch─Ö lepiej (co┼Ť jednak w dalszym ci─ůgu mam nie tak z czasami).
Inna sprawa, ┼╝e robi─ůc fotki 1min otrzyma┼éem wszystkie pojechane.. i to zdrowo...
Nieco rozz┼éoszczony roz┼éo┼╝y┼éem i z┼éo┼╝y┼éem ponownie ca┼éy sprz─Öt. Wypoziomowa┼éem i ustawi┼éem na nowo na GP pod┼é─ůczy┼éem i.... zn├│w to samo - zupe┼énie jakby monta┼╝ nie nad─ů┼╝a┼é za ruchem gwiazd.
Pytanie - czy mo┼╝e to by─ç spowodowane niedostatecznym nat─Ö┼╝eniem pr─ůdu? (zasilanie pobierane by┼éo z akumulatora samochodowego przy w┼é─ůczonym silniku)... zastosowa┼éem przed┼éu┼╝acz do gniazda zapalniczki - mo┼╝e on powoduje jakie┼Ť straty?
W każdym razie montaż nie informował o niedostatku zasilania (w/g instrukcji powinien).

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: pi─ůtek, 2 kwietnia 2010, 12:07 
Wojtek, a pr─Ödko┼Ť─ç ┼Ťledzenia masz na pewno 'gwiazdow─ů'?


G├│ra
  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: pi─ůtek, 2 kwietnia 2010, 12:57 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
Tak, pozosta┼éych nie za┼é─ůcza┼éem nawet.
Nic, jak do tego nie "dojd─Ö" to b─Ödziem si─Ö m─Öczy─ç na Kud┼éaczach. Bo raczej w─ůtpi─Ö ┼╝eby to by┼éo PE.

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: pi─ůtek, 2 kwietnia 2010, 13:21 
Mo┼╝e lunetka polarna nie jest wyjustowana? Sprawdza┼ée┼Ť?


G├│ra
  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: pi─ůtek, 2 kwietnia 2010, 16:44 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
Wiem, ┼╝e starasz si─Ö wykluczy─ç wszelkie mo┼╝liwo┼Ťci ale...bez przesady ;)
Montaż po wyjustowaniu LB stoi cały czas w jednym miejscu, a na czas obserwacji jest ostrożnie przenoszony ... 5 metrów obok.
Wi─Öc to raczej te┼╝ odpada :(
Po wczorajszych obserwacjach powiem, ┼╝e EQ5 celowany na oko z baterii szed┼é lepiej... Przyczyna musi tkwi─ç - albo w niedok┼éadnym wypoziomowaniu, albo zw zasilaniu, albo co┼Ť faktycznie pomieszane mam z pr─Ödko┼Ťciami ┼Ťledzenia.
Wieczorem zapodam przykładowe ujęcie z wczoraj.

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 12:45 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
Obiecana fotka (1-minut├│wka bez obr├│bki - tylko konwersja na JPG i resize)
Za┼é─ůcznik:
przykład.jpg
przyk┼éad.jpg [ 372.06 KiB | Przegl─ůdane 1098 razy ]

I taka wyszła cała seria.... wszystkie identycznie pojechane.

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 12:53 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
ja tak mia┼éem w EQ5 jak mia┼éem biegunowo┼Ť─ç na odwr├│t na pilocie to si─Ö zmienia┼éo ,ale w HEQ5 pewnie jest inaczej.

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: HEQ5 na blacie
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 14:17 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
taaa. w HEQ5 podaje si─Ö wsp├│┼érz─Ödne geograficzne... mo┼╝e tu mam jaki┼Ť b┼é─ůd.... b─Öd─Ö to musia┼é te┼╝ obluka─ç.

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Przejd┼║ na stron─Ö Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 12 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL