Forum AstroCD
http://www.astrocd.pl/forum/

Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel
http://www.astrocd.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=2061
Strona 1 z 1

Autor:  Grzegorz Czernecki [ poniedziałek, 24 stycznia 2011, 23:39 ]
Tytuł:  Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Jako ,że ostatnio nabyłem sobie montaż HEQ5 i sporo czasu spędziłem na próbach uruchomienia go z poziomu laptopa( Dzięki Michałowi Kostorzowi się udało),choć nigdy wcześniej tego nie robiłem za namową Marka postanowiłem w skrócie napisać o co biega ;) ,taki mały tutorial:
no więc tak, na początek musimy pobrać i zainstalować sobie na lapku program Cartes du Ciel, później pobieramy platformę ASCOM i EQMOD jednakże bardzo ważna jest kolejność instalacj, najpierw pobieramy i instalujemy Ascom platform 5 ,po czym robimy update do wersji 5.5.1 i na końcu instalujemy EQmod
Na razie to tyle. Pracuję na dalszą częścią (obrazkową)tutoriala ;)

Autor:  Grzegorz Czernecki [ wtorek, 25 stycznia 2011, 00:17 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Zaczynamy od podłączenia pilota( w tym przypadku synscan)odpowiednim kablem do portu RS232 ,w moim laptopie takowego nie ma więc musiałem dokupić przejściówkę ,żeby ograniczyć możliwość nie działania do minimum to najlepiej jak będzie ona na chipie prolific (czy jakoś tak), Pilot jest podłączony jednym kablem normalnie do montażu w gnieździe hand controller a drugi kabel wychodzi z pilota ze (środkowego gniazda ) do portu RS232 w laptopie .załączamy montaż klikamy na pilocie enter pokazuje się Enter location podajemy współrzędne (chociaż nie wiem czy to jest konieczne bo współrzędne i tak będą podane w programie Cartes du Ciel ,który będzie teleskopem sterował ,ale ja je tak czy siak wpisuję nic to nie kosztuje a zmniejsza się prawdopodobieństwa ,że coś za szwankuje)i klikamy znów enter ,wyskakuje nam "set time zone" ustawiamy +1:00 i znowu enter,wyskakuje nam "date" wpisujemy odpowiednią i znowu enter następnie "enter time" podajemy aktualną godzinę i klikamy enter pokaże się godzina klikamy jeszcze raz enter,pokaże się napis DAYLIGHT SAVING? (szczerze mówiąc nie wiem jeszcze do czego to i co znaczy ) ja zostawiam na "No" i klikamy enter, jeszcze raz enter i mamy okno "Begin Alingment" wybieramy YES czyli klawisz nr 1 na pilocie, wyskoczy nam Align Method " ja zostawiam na "3 stars" czyli alignowanie na 3 gwiazdy i naciskam enter.(oczywiście zakładam ,że teleskop wcześniej ustawiony jest na gwiazdę polarną)Następnie wyskoczy nam "Chose 1st star " klawiszami ze strzałkami pod cyframi 7 i 9 na pilocie,wybieramy pierwszą gwiazdę na którą ustawimy teleskop przykładowo "Syriusz" klikamy enter, montaż obróci się w kierunku ,w którym gwiazda się znajduje,przypuszczam ,teoretycznie gwiazda powinna się znajdować w centrum pola widzenia okularu ,ale na pewno nie będzie się znajdować, strzałkami po przyciskiem "setup" tak obracamy mont ,żeby Syriusz był w samym środku pola widzenia okularu (jak gwiazda jest daleko to naciskam najpierw klawisz 2 a potem 9 ,żeby zwiększyć prędkość na maksymalną ,pamiętajmy ,że czy dokładniej gwiazdki ustawimy w środku tym mniejszy będzie błąd podczas wyszukiwania obiektów) jak mamy ustawioną gwiazdę w środku klikamy enter i analogicznie jak przy Syriuszu ustawiamy na kolejną gwiazdę ,podobnie jak wcześniej gwiazdę ustawiamy przyciskami ze strzałkami ,tak żeby gwiazda znalazła się w środku pola widzenia i klikamy enter, o samo robimy z trzecią gwiazdą ,po ustawieniu trzeciej gwiazdy i kliknięciu enter wyskoczy nam komunikat "Alignment successful" czyli montaż mamy ustawiony i zalignowany .teraz musimy przełączyć pilota w tryb "PC connect " Żeby to uczynić klikamy na pilocie przycisk ESC,pokaże się napis choose menu, klikamy strzałkę pod przyciskiem "7" ,następnie enter , powinno się pokazać "utilityFunc." klikamy strzałkę pod przyciskiem "9" pokaże się "PC Direct mode" klikamy enter i możemy przejść do dalszej pracy już na laptopie.

Autor:  Grzegorz Czernecki [ wtorek, 25 stycznia 2011, 00:51 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

teraz musimy ustanowić połączenie montażu z laptopem, załączamy Cartes du Ciel w oknie lokalizacji podajemy lokalizację i klikamy ok.
następnie postępujemy zgodnie z kolejnością jak na załączniku"
1 klikamy na ikonkę z teleskopem, wyskoczy nam okienko "Ascom telescope interface" ,klikamy "select", następnie na niebieskim ptaszu wybieramy "EQMOD ASCOM EQ5/EQ6" klikamy properties(obrazek 3) pokaże się okno Ascom setup podajemy tam numer portu com pod ,który jest połączony montaż (u mnie jest to dla przykładu Com5)i klikamy na dole ok (obrazek nr 2),następnie w oknie Ascom telescop chooser klikamy ok,po tym wszystkim pokaże się okno "ascom telescop interface" klikamy na dole "conect" i w tym momencie czerwony kwadracik koło przycisku "conect" powinien się zmienić w zielony i mamy połączenie z montażem, w oknie "ASCOM EQMOD" możemy teraz sprawdzić czy wszystko działa, w panelu "slew control" zmieniamy prędkość na 4 i następnie klikamy ,któryś z klawiszy "N" , "W" , "S" , "E"(obrazek nr.1) jak montaż ruszył jesteśmy w domu :o ,miłej zabawy, mam nadzieję ,że wybaczycie mi ewentualne błędy ,ale napisałem tylko jak to wygląda w moim przypadku ,u mnie wszystko działa jak należy ,za ewentualne korekty będę wdzięczny, jeszcze na koniec Chciałem podziękować Michałowi Kostorzowi ,który krok po kroku mnie w to wprowadził i pewnie jak by nie on to do dziś szukał bym po forach jak do tego dojść ,dzięki Michał.

Załączniki:
Bez_tytułu_3.jpg
Bez_tytułu_3.jpg [ 247.43 KiB | Przeglądane 5349 razy ]
Bez_tytułu_2.jpg
Bez_tytułu_2.jpg [ 223.16 KiB | Przeglądane 5349 razy ]
Bez_tytułu_1.jpg
Bez_tytułu_1.jpg [ 222.83 KiB | Przeglądane 5349 razy ]

Autor:  Grzegorz Czernecki [ wtorek, 25 stycznia 2011, 00:58 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Nie jestem pewien czy "alignowania " nie można wykonać jak już montaż jest połączony z laptopem z poziomu CdC i wtedy chyba nie trzeba tego wykonywać przez pilota ,ale tak daleko jeszcze nie doszedłem :?

Autor:  Jacek M. [ wtorek, 25 stycznia 2011, 11:19 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Opis super - przyda się na 100%
Cytuj:
DAYLIGHT SAVING

O ile się nie mylę to chodzi o czas letni i zimowy

Autor:  Michał Kostorz [ wtorek, 25 stycznia 2011, 12:41 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Nie można w tym miejscu nie dodać, że uruchomienie kontroli monta przez ASCOM i CdC to duży sukces i Grzegorz zawdzięcza go wyłącznie własnej determinacji! Wykonanie wszystkich kroków, we właściwy sposób i we właściwej kolejności, wcale nie gwarantuje sukcesu. To jest oprogramowanie free i wszystko się może zdarzyć. W przypadku Grzegorza konieczna była bodaj reinstalacja systemu operacyjnego!

Na marginesie, jeżeli zamierzamy używać podczas sesji tylko sterowania przez komputer, wyrównywanie na 3 gwiazdy, ustawianie daty i pozycji w pilocie jest niepotrzebne. ASCOM pobierze te dane od CdC (trzeba pamiętać o prawidłowym ustawieniu lokalizacji w programie), bądź z własnej pamięci/zakładki(też trzeba ustawić) a czas z systemu Windows. Wyrównanie prowadzimy z poziomu mapy CdC, wskazując gwiazdę i potwierdzając: "tak! ta gwiazda jest w centrum pola widzenia!".

Autor:  Grzegorz Czernecki [ wtorek, 25 stycznia 2011, 13:45 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Michał Kostorz napisał(a):

Na marginesie, jeżeli zamierzamy używać podczas sesji tylko sterowania przez komputer, wyrównywanie na 3 gwiazdy, ustawianie daty i pozycji w pilocie jest niepotrzebne. ASCOM pobierze te dane od CdC (trzeba pamiętać o prawidłowym ustawieniu lokalizacji w programie), bądź z własnej pamięci/zakładki(też trzeba ustawić) a czas z systemu Windows. Wyrównanie prowadzimy z poziomu mapy CdC, wskazując gwiazdę i potwierdzając: "tak! ta gwiazda jest w centrum pola widzenia!".

He,He no właśnie ,ale przy okazji zrobił się mały tutorial jak ustawić monta tylko za pomocą pilota ;)

Autor:  Grzegorz Czernecki [ niedziela, 19 lutego 2012, 02:21 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Pojawiła się (pewnie już jakiś czas temu ,ale ja zauważyłem dopiero teraz )nowa wersja programu ,ma nieco inną moim zdaniem lepszą szatę graficzną i można dotakowo pobrać zdjęcia obiektów ,które fajnie wyświetlają się na mapie, czym obiekt ciem(mniejszy) tym więcej trzeba powiększyć ,żeby pokazało się zdjęcie. Wersję 3.4.1 ,oraz dodatkowe katalogi i zdjęcia obiektów DSO do pobrania TUTAJ

Autor:  Janusz Wiland [ niedziela, 19 lutego 2012, 07:57 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Daylight savings to faktycznie czas letni/zimowy. Od ostatniej niedzieli marca już będziesz musiał ustawić na tak lub 1 - nie wiem jak tam masz.

Grzegorz, trochę Ci zazdroszczę, że już masz to za sobą. Ja jak na razie nie mogę tego zrealizować. U mnie na razie montaż nie widzi kompa. Mam HEQ5, zainstalowałem CdC także, ale nie udaje mi się. Zamierzam dołożyc sterowanie montażu z Nocnego Obserwatora, ale najpierw chciałbym zobaczyć jak to chodzi na CdC.
Mam ten prosty montaż HEQ5 bez wyświetlacza i GOTO w pilocie. Mam też kabelek od Leszka.

Czy będzie ktoś na Kudłaczach w kwietniu, aby pomóc mi to zwalczyć?

Autor:  Grzegorz Czernecki [ niedziela, 19 lutego 2012, 12:43 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Janusz a jak masz podłączony montaż do kompa? Bo coś mi się widzi , że to problem z przejśćiówką usb-rs232 pokombinujemy na Kudłaczach.

Autor:  Grzegorz Czernecki [ niedziela, 19 lutego 2012, 14:10 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Grzegorz Czernecki napisał(a):
, najpierw pobieramy i instalujemy Ascom platform 5 ,po czym robimy [url=http://download.ascom-standards.org/ASCOMPlatform5.5.1Update.exe]update do wersji 5.5.1)

Pojawiła się Platforma Ascom 6SP1

Autor:  Janusz Wiland [ niedziela, 19 lutego 2012, 16:30 ]
Tytuł:  Re: Sterowanie HEQ5 za pomocą Cartes du Ciel

Już się cieszę na Kudłacze.
(Mam zainstalowaną ASCOM Platform 6.0.0.0)
Kabelek mam montaż komp USB z symulacją COM6.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/