Teraz jest wtorek, 2 czerwca 2020, 16:25

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Kabel do CG5GT
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 14:20 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Witam

Mam takie lajkonickie pytanie :) Nie wiecie gdzie mozna jeszcze zdobyc kabel do sterowania CG 5 GT z poziomu komputera ??

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 15:15 
Offline
Ranga: [1]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 22 lutego 2010, 00:46
Posty: 144
Lokalizacja: Bystra k. ┼╗ywca
Ja taki zrobiłem do SLT (chyba jest taki sam) - wtyczka RS232 + wtyczka telefoniczna +lutownica.
Znajd─Ö schemat jak b─Öd─Ö w domu.

_________________
Pozdrawiam: Piotr Nowak


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 15:18 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Wszystko sie znajdzie wlasnie z wyjatkiem schematu ewentualnego wiec jakbys mogl to bylbym wdzieczny

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 17:43 
Offline
Ranga: [1]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 22 lutego 2010, 00:46
Posty: 144
Lokalizacja: Bystra k. ┼╗ywca
http://www.nexstarsite.com/PCControl/RS232Cable.htm

Pono─ç pracuje te┼╝ z takim monta┼╝em jak masz ty.
Wtyczk─Ö "telefoniczn─ů" wk┼éadamy do pilota z do┼éu a RS do komputera lub laptopa starego typu kt├│ry ma jeszcze RS232. M├│j laptop nie mia┼é wi─Öc kupi┼éem przej┼Ťci├│wk─Ö RS232-USB na allegro i ┼Ťmiga jak z┼éoto...

Na głównej stronie http://www.nexstarsite.com/index.html wiele innych ciekawych informacji nt. montaży Celestrona.

_________________
Pozdrawiam: Piotr Nowak


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: pi─ůtek, 27 stycznia 2012, 01:28 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Dzieki wielkie Piotrze :) Jak znajde chwile zeby sie zaopatrzyc w elementy i je poskladac to dam znac jak to smiga :)

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: poniedzia┼éek, 6 lutego 2012, 15:12 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Kurcze sklecilem ten kabel i ... hmm efekt jest dosc dziwny bo :

1. Platforma ASCOM go widzi i np sterowanie reczne z ASCOM-a dziala
2. Co dziwne sterowanie reczne z PHD (ktory korzysta z posrednictwa ASCOM-a ) juz nie idzie
3. Stelarium pali glupa bo o ile przy pierwszym wskazaniu obiektu do ustawienia rusza montaz dosc konkretnie to przy kolejnych jakby przemieszcza go na sasiedni obiekt niezaleznie co wskaze (robie na sucho wiec obserwuje tylko ruchy montazu)
4. Probowalem zrobic upgrade kontrolera i .... hmm program do upgrade-ow wali mi komunikat ze kontroler powinien byc w trybie programowania .... tyle ze on jest w tym trybie i na wyswietlaczu jak byk pisze "Trasmiting Data..." Natomiast program uparcie twierdzi ze pilot nie zostal wlaczony w tryb programowania. Czyzby zatem komunikat na wyswietlaczu byl tylko podpucha i pilot nie jest programowalny ???

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: poniedzia┼éek, 6 lutego 2012, 15:28 
Offline
Ranga: [1]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 22 lutego 2010, 00:46
Posty: 144
Lokalizacja: Bystra k. ┼╗ywca
Tomasz Famulski napisał(a):
Kurcze sklecilem ten kabel i ... hmm efekt jest dosc dziwny bo :

1. Platforma ASCOM go widzi i np sterowanie reczne z ASCOM-a dziala
2. Co dziwne sterowanie reczne z PHD (ktory korzysta z posrednictwa ASCOM-a ) juz nie idzie
3. Stelarium pali glupa bo o ile przy pierwszym wskazaniu obiektu do ustawienia rusza montaz dosc konkretnie to przy kolejnych jakby przemieszcza go na sasiedni obiekt niezaleznie co wskaze (robie na sucho wiec obserwuje tylko ruchy montazu)
4. Probowalem zrobic upgrade kontrolera i .... hmm program do upgrade-ow wali mi komunikat ze kontroler powinien byc w trybie programowania .... tyle ze on jest w tym trybie i na wyswietlaczu jak byk pisze "Trasmiting Data..." Natomiast program uparcie twierdzi ze pilot nie zostal wlaczony w tryb programowania. Czyzby zatem komunikat na wyswietlaczu byl tylko podpucha i pilot nie jest programowalny ???


U mnie nie by┼éo problemu - spr├│buj z programem Cartes Du Ciel z ASCOMEM lub z kt├│rym┼Ť z program├│w Celestrona np. NextRemote.
Co do upgrade'u to ja nie mia┼éem ┼╝adnego problemu z aktualizacj─ů pilota jak i sterownik├│w silnik├│w w monta┼╝u.

Spr├│buj─Ö ze swojej strony co┼Ť poszuka─ç...

_________________
Pozdrawiam: Piotr Nowak


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: poniedzia┼éek, 6 lutego 2012, 15:48 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 8 czerwca 2010, 00:28
Posty: 182
Lokalizacja: Pabianice
Proszę ja zrobiłem to i dział rewelacji nie !!!

http://www.nexstarsite.com/download/Cel ... erface.pdf
http://www.nexstarsite.com/OddsNEnds/AS ... dapter.htm

_________________
MEADE LX 10 EMC, IMG0H, Basler Ace ACA640-100GM Kilka filtr├│w i co┼Ť jeszcze :)

Mnóstwo marzeń bark czasu :(
mirekspider@gmail.com
gg 601892


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: poniedzia┼éek, 6 lutego 2012, 19:45 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Hmm nie wiem juz z jednaj strony w helpie do hcupdater pisze

"The easiest way to determine if a hand control is upgradable is to look at the back of the unit for an FCC/CE compliance statement "

Moj pilot nie ma zadnego napisu na tylnej sciance (zupelnie zadnego) wiec moze jednak nie jest upgradable. Z drugiej strony fabryczny firmware na nim to 4.12 a gdzies czytalem ze piloty z softem w wersjach powyzej 4 sie jednak daja upgradowac. Czy to ze z jednej strony daje sie nim sterowac z ASCOM-a a z drugiej soft do upgrade-u nie wykrywa stanu w jakim jest pilot moze swiadczyc o tym ze jeden z pinow na kablu nie przekazuje sygnalu a drugi owszem ??? chodzi o to czy moze tak byc ze czesc dziala bo zyla odpowiedzialna za komunikacje pc ->mont dziala a ta w drugim kierunku nie ????

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: ┼Ťroda, 8 lutego 2012, 02:01 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
OK problem sie rozwiazal. Problemem okazala sie byc przejsciowka z USB . Wyciagnalem jakiegos starego rupcia z portem COM i wszystko poszlo jak po sznurku. Teraz tylko trzeba poszukac jakiejs dobrej przjsciowki ... tylko jak znalezc te wlasciwa ??:)

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: ┼Ťroda, 8 lutego 2012, 09:44 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Tomek, ja kupi┼éem w mediamarkt Juz 3 sztuki, w prawdzie kosztowa┼éy ka┼╝da 5 dych ,ale masz pewno┼Ť─ç ,┼╝e b─Ödzie dzia┼éa─ç. Jak chcesz mo┼╝esz poszuka─ç na alledrogo wa┼╝ne ┼╝eby by┼éa na chipie profilic ,tam kosztuj─ů oko┼éo 20z┼é.

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: ┼Ťroda, 8 lutego 2012, 11:59 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
No tak Grzesiu tylko to co mam teraz jest niby noname ale sterowniki do tego na plycie sa jako PL-2013 bodajrze i instaluje sie jako profilic. Tyle ze fakt faktem jak sciagnalem nowe sterowniki ze strony profilica to sie nie podlaczylo urzadzenie twierdzac ze sa nieprawidlowe czyli niby profilic ale nie profilic :P

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: ┼Ťroda, 8 lutego 2012, 12:17 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 20:29
Posty: 684
Lokalizacja: Krotoszyn
Profilic, ale PL2303. Jaki masz system Tomku?
Mo┼╝e w ustawieniach rs232, typu pr─Ödko┼Ť─ç ┼é─ůcza...

_________________
email: tsuch@poczta.fm

Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: ┼Ťroda, 8 lutego 2012, 12:27 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Windows 7 a sterowniki byly pod viste stad probowalem pobrac bardziej aktualne ktore nie zatrybily niestety. Choc teraz zastanawiam sie jedynie nad tym czy jesli nie chcial programowac pilota to bedzie prawidlowo sterowal montazem z kompa ??
Parametry zostawialem domyslne jedynie zmienialem port COM (znaczy numer portu)

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: ┼Ťroda, 8 lutego 2012, 15:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 20:29
Posty: 684
Lokalizacja: Krotoszyn
Programowanie a sterowanie to mog─ů by─ç dwa odr─Öbne w─ůtki.
A por├│wnaj jeszcze parametry rs232 mi─Ödzy tym "starym" kompem a tym z Win7.

Napisz prosz─Ö jeszcze jaki jest stan faktyczny, co mo┼╝esz a co nie :)

_________________
email: tsuch@poczta.fm

Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: ┼Ťroda, 8 lutego 2012, 15:21 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Tomku zaznaczam ze proby robilem tylko i wylacznie na samym montazu w domu i tak :

1. ASCOM po wlaczeniu sterowania recznego klikniecie w przycisk pobudza montaz wiec reaguje
2. PHD reczne sterowanie jednak chodzi znaczy montaz sie porusza
3. Stelarium porusza montaz choc przy pierwszym namierzeniu obiektu montaz wykonuje ruch natomiast po wskazaniu mu kolejnego obiektu nawet mocno oddalonego montaz wykonuje ruch ale ... niewspolmierny do odleglosci miedzy obiektami
4. Programowanie pilota GT nie dziala
5. nie probowalem przez niego programowania sterownikow silnikow ale prawdopodobnie by poszly


Parametry portow sprawdze jak wroce do domu :)

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Kabel do CG5GT
PostNapisane: ┼Ťroda, 8 lutego 2012, 16:03 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 20:29
Posty: 684
Lokalizacja: Krotoszyn
Teraz taka lu┼║na my┼Ťl... w niekt├│rych sterownikach (innych ni┼╝ astro) czasami zdarza si─Ö, ┼╝e programowanie odbywa si─Ö na innej pr─Ödko┼Ťci ┼é─ůcza ni┼╝ w czasie normalnej jego pracy (z r├│┼╝nych powod├│w).
Nie wiem jak jest tutaj, mo┼╝e doczytaj na jakiej pr─Ödko┼Ťci jest programowanie i jak powinny by─ç ustawione bity.

_________________
email: tsuch@poczta.fm

Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 9 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL