Teraz jest sobota, 6 czerwca 2020, 10:26

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Ten w─ůtek jest zablokowany. Nie mo┼╝esz w nim pisa─ç ani edytowa─ç post├│w.
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Nap─Öd do eq2/astro-3
PostNapisane: pi─ůtek, 25 grudnia 2009, 18:58 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 22 wrze┼Ťnia 2009, 12:53
Posty: 374
Lokalizacja: Podkarpacie
Posiadam monta┼╝ Astro-3 od skyluxa (troch─Ö masywniejsze eq2) czy taki nap─Öd http://deltaoptical.pl/naped-ekonomiczn ... ,d950.html nadawa┼éby sie do tej mojej odmiany eq-2 ? mia┼é mo┼╝e kto┼Ť z Was do┼Ťwiadczenie w upgrade takich ekonomicznych monta┼╝y? I czy wed┼éug Was inwestowanie w ten monta┼╝ ma sens czy lepiej sprzeda─ç i kupi─ç np. eq 3-2?


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Nap─Öd do eq2/astro-3
PostNapisane: pi─ůtek, 25 grudnia 2009, 19:43 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Zdecydowanie nie ma sensu inwestowanie w ten nap─Öd. Do astro foto nie nadaje si─Ö chyba, ┼╝e do fotografowania naszego naturalnego satelity. Ja osobi┼Ťcie pozby┼é bym si─Ö tego monta┼╝u i kupi┼é bym minimum EQ3-2, a EQ5 zdecydowanie da leprze rezultaty.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Nap─Öd do eq2/astro-3
PostNapisane: pi─ůtek, 25 grudnia 2009, 20:00 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 22 wrze┼Ťnia 2009, 12:53
Posty: 374
Lokalizacja: Podkarpacie
Monta┼╝ wykorzystywa┼ébym do avi planetarnego z ogniskow─ů 1300/2600,mo┼╝e jednak da┼éby rade uci─ůgn─ů─ç planetki ten m├│j Astro-3 ? registax potem sobie posk┼éada klatki...


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Nap─Öd do eq2/astro-3
PostNapisane: pi─ůtek, 25 grudnia 2009, 20:27 
Offline
Ranga: [7]
Ranga: [7]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 27 sierpnia 2009, 10:54
Posty: 2027
Na maniaku kto┼Ť szuka monta┼╝u pod ma┼éego newtona

_________________
Dysortografik - "20 calowy Karlikowiec


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Nap─Öd do eq2/astro-3
PostNapisane: pi─ůtek, 25 grudnia 2009, 23:20 
Offline
Ranga: [1]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 11:36
Posty: 95
Co planujesz powiesi─ç na tym nowym monta┼╝u ?
ogniskowa 1300 to doże wymagania dla montażu i EQ5 za mały .


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Nap─Öd do eq2/astro-3
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 00:14 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 22 wrze┼Ťnia 2009, 12:53
Posty: 374
Lokalizacja: Podkarpacie
Zbigniew Wyszyński napisał(a):
ogniskowa 1300 to duze wymagania dla montazu i EQ5 za maly .


Nie foto deesowe gdy┼╝ to mnie w og├│le nie jara.
Ok sam sobie poradz─Ö,mo┼╝na zamkn─ů─ç temat.
Pozdrawiam


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Nap─Öd do eq2/astro-3
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 01:26 
Offline
Ranga: [1]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 11:36
Posty: 95
Przy tej ogniskowej luzy konstrukcyjne tych monta┼╝y mocno przeszkadzaj─ů.
Astro3, EQ3 i ni┼╝ej maja hamulce w postaci ┼Ťrubki co w plastikowy b─Öben dociska. Si┼éa rzeczy daje to istotne luzy. EQ3-2 ┼Ťrubka dociska do aluminiowej tulei, ale os Dec w tych monta┼╝ach jest po┼é├│wkowa i to rozwi─ůzanie luzy du┼╝e daje . Do tego monta┼╝e EQ wymagaj─ů luz├│w na przek┼éadni ┼Ťlimakowej , im ni┼╝sza wersja tym wi─Ökszych.
W/g mnie zamiast męczyć się z EQ2, pomęcz się z EQ5 . To poniżej minimum ale przy delikatnej obsłudze wystarczy .
Waga tuby tez jest bardzo istotna, jak za du┼╝y ci─Ö┼╝ar to monta┼╝ blokuje si─Ö, nawet mo┼╝na go trwale uszkodzi─ç. Wieszaj─ůc MAka 180 mm na EQ3-2 mo┼╝na wy┼éama─ç z─Öbatk─Ö na styku z tuleja hamulca .
Nap─Öd co link poda┼ée┼Ť fizycznie nie pasuje do monta┼╝u Skyluxa, ale pewnie po zamocowaniu bezpo┼Ťrednio na os ┼Ťlimaka b─Ödzie dzia┼éa┼é . Ca┼ékiem mo┼╝liwe, ze nie poci─ůgnie bo do ok 2 kg tub─Ö ten monta┼╝ mo┼╝na mie─ç jak nie ┼éo┼╝yskowany.
Ps. pisze to aby┼Ť niepotrzebnie nie inwestowa┼é . W/g mnie monta┼╝e to w wi─Ökszo┼Ťci tandeta .


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Nap─Öd do eq2/astro-3
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 10:50 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Na ┼╝yczenie autora w─ůtku, zamykam temat.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Ten w─ůtek jest zablokowany. Nie mo┼╝esz w nim pisa─ç ani edytowa─ç post├│w.

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 3 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL