Teraz jest sobota, 6 czerwca 2020, 05:30

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Tutorial uruchomienia HEQ5/NEQ6 pod Cartes du Ciel 2.76c
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 21:44 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
Jak uruchomi─ç HEQ5/NEQ6 SynTrek pod Cartes du Ciel 2.76c na Windows XP,Vista, 7

Aby uruchomi─ç monta┼╝ HEQ5/NEQ6 SynTrek pod Cartes du Ciel 2.76c musimy si─Ö zaopatrzy─ç w konwerter.
1 Kupuj─ůc na stronie EQDIR Interface Module, a do HEQ5 dodatkowo Adapter cable for EQ-5 mount (7 foot) dost─Öpny na tej samej stronie.
2 Lub zamawiaj─ůc u Pana Leszka J─Ödrzejewskiego kt├│ry zrobi nam konwerter na podstawie tego oto schematu dopasowuj─ůc odpowiednio do wersji monta┼╝u
http://www.astrocd.pl/forum/download/file.php?id=482&mode=view

Nast─Öpnie pobieramy z sieci odpowiednie pliki:
1 ASCOM Platform 5a
2 EQASCOM_V117f_Setup.exe

Podstawowe elementy do uruchomienia mamy ju┼╝ za sob─ů i przechodzimy do programu.
1. Uruchamiamy program i rozwijamy menu pod napisem Teleskop dalej Wybierz interfejs teleskopu dalej ascom i wyskakuje nam okno ASCOM Telescope Interface i naciskamy Select
Za┼é─ůcznik:
02.jpg
02.jpg [ 71.81 KiB | Przegl─ůdane 1110 razy ]

2. Pod strza┼ék─ů nr 1 ustawiamy EQMOD ASCOM EQ5/EQ6 nast─Öpnie naciskamy przycisk pod strza┼ék─ů nr 2
Za┼é─ůcznik:
03.jpg
03.jpg [ 70.92 KiB | Przegl─ůdane 1110 razy ]

3. Ustawiamy w tym oknie odpowiednie parametry jak nr.com pod kt├│ry jest podpi─Öty monta┼╝ itd. naciskamy OK w nast─Öpnym oknie OK
Za┼é─ůcznik:
04.jpg
04.jpg [ 84.28 KiB | Przegl─ůdane 1110 razy ]


4. Naciskamy ponownie Teleskop z pierwszego zdj─Öcia i wybieramy Panel konfiguracyjny wyskakuje nam panel ASCOM Telescope Interface w kt├│rym naciskamy Connect
Za┼é─ůcznik:
05.jpg
05.jpg [ 98.15 KiB | Przegl─ůdane 1110 razy ]

i mamy
Za┼é─ůcznik:
06.jpg
06.jpg [ 109.26 KiB | Przegl─ůdane 1110 razy ]


Udanych obserwacji wizualnych i astrofoto
Zdzisław Kołtek


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Tutorial uruchomienia HEQ5/NEQ6 pod Cartes du Ciel 2.76c
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 22:38 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Witam.
Zdzisiu powiedz mi tak─ů rzecz. Tw├│j Windows to jest wersja docelowa czy mo┼╝e RC2 test.
Bo jak masz wersje RC2 to trzeba tu napisa─ç, ┼╝e wersje testowe maj─ů ca┼ékowicie otwarte porty nie tak jak wersje docelowe.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Tutorial uruchomienia HEQ5/NEQ6 pod Cartes du Ciel 2.76c
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 23:01 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
Docelowy
Za┼é─ůcznik:
Snap_2009.11.14 21.59.47_001.jpg
Snap_2009.11.14 21.59.47_001.jpg [ 87.77 KiB | Przegl─ůdane 1105 razy ]

A w czym problem :?:


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Tutorial uruchomienia HEQ5/NEQ6 pod Cartes du Ciel 2.76c
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 23:06 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
W niczym bo jak na razie to widz─Ö ┼╝e z "7" s─ů mniejsze problemy ni┼╝ nawet z XP co wyj─ůtkowo cieszy.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Tutorial uruchomienia HEQ5/NEQ6 pod Cartes du Ciel 2.76c
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 23:12 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
Na oby trzech XP, Vista, 7 z uruchomieniem nie miałem problemu w laptopie mam XP i chodzi :)

A swoj─ů drogo na razie podoba mi si─Ö ta 7 szybko┼Ť─ç z XP i brak problem├│w z urz─ůdzeniami (na razie) a lubi─Ö du┼╝o kombinowa─ç z systemami i w┼ésanymi ustawieniami :)


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 2 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL