Forum AstroCD
http://www.astrocd.pl/forum/

Poziomica
http://www.astrocd.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=5191
Strona 1 z 1

Autor:  Michał Grzesikowski [ czwartek, 26 marca 2015, 21:18 ]
Tytuł:  Poziomica

Cześć,

przedwczoraj miałem okazję pojawić się w OBI i znalazłem taki przydatny drobiazg. Mały, poręczny, w sam raz na otwór.

Plus: ma 2 prostopadłe poziomice które można od razu wykorzystać do korekty wysokości nóg montażu.
Drugi plus: cena ok. 8 PLN :-)

Załącznik:
IMG_0613.JPG
IMG_0613.JPG [ 207.88 KiB | Przeglądane 3026 razy ]


Załącznik:
IMG_0614.JPG
IMG_0614.JPG [ 289.32 KiB | Przeglądane 3026 razy ]

Autor:  Kuba Kowarczyk [ czwartek, 26 marca 2015, 21:49 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Jako FASTRONowiec również korzystam z identycznego egzemplarza :mrgreen:

Autor:  Amadeusz Jędrzejczyk [ piątek, 27 marca 2015, 00:32 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Ja wolę takie. Idealnie pasuje do wnęki w statywie od HEQ5.

Załączniki:
libelka2.jpg
libelka2.jpg [ 79.98 KiB | Przeglądane 2996 razy ]
libelka.jpg
libelka.jpg [ 41.96 KiB | Przeglądane 2996 razy ]

Autor:  Michał Grzesikowski [ piątek, 27 marca 2015, 11:09 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Gdzie takie można kupić? Możesz podać średnicę tego kółeczka?
Poziomic nigdy za wiele :-)

Autor:  Grzegorz Czernecki [ piątek, 27 marca 2015, 12:41 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Do wyboru, do koloru, http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... fault-0113

Autor:  Tomasz Famulski [ piątek, 27 marca 2015, 21:27 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Michał Grzesikowski napisał(a):
Mały, poręczny, w sam raz na otwór.


Amadeusz Jędrzejczyk napisał(a):
Idealnie pasuje do wnęki w statywie od HEQ5.


Panowie powiedzcie mi tylko jaki sens ma poziomowanie trójnogu samego ??? :D

Autor:  Grzegorz Czernecki [ piątek, 27 marca 2015, 22:47 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Tomasz Famulski napisał(a):
Michał Grzesikowski napisał(a):
Mały, poręczny, w sam raz na otwór.


Amadeusz Jędrzejczyk napisał(a):
Idealnie pasuje do wnęki w statywie od HEQ5.


Panowie powiedzcie mi tylko jaki sens ma poziomowanie trójnogu samego ??? :D

Tomek, mam rozumieć, że to żart ? :shock: ;)

Autor:  Tomasz Famulski [ sobota, 28 marca 2015, 00:04 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Grzegorz Czernecki napisał(a):
Tomasz Famulski napisał(a):
Michał Grzesikowski napisał(a):
Mały, poręczny, w sam raz na otwór.


Amadeusz Jędrzejczyk napisał(a):
Idealnie pasuje do wnęki w statywie od HEQ5.


Panowie powiedzcie mi tylko jaki sens ma poziomowanie trójnogu samego ??? :D

Tomek, mam rozumieć, że to żart ? :shock: ;)


No nie zupełnie. Dlatego zacytowałem te fragmenty. Bo zobacz bierzesz statyw bez głowicy i poziomujesz. W tym momencie nawet porządnie półki nie możesz przekręcić... Ale twardo poziomujesz. Poyem zakładasz głowicęi dociążasz nogi które pracują. Zakręcasz półkę która rozszerza jeszcze ustawienie nóg. Dociążasz montaż przeciwwagami i sprzętem ... i luz po tym wszystkim jak masz beton pod nogami bo w zasadzie chyba tak czy siak możesz sobie wczesniejsze poziomowanie wsadzić. Tak mnie się wydaje i takie ja mam doświadczenia stąd moje pytanie :)

Autor:  Grzegorz Czernecki [ sobota, 28 marca 2015, 10:47 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

No, tak tylko pamiętaj, że poziomowanie nie musi być super idealne i jak dokręcasz półkę to raczej wszystkie nogi rozchodzą się równomiernie, nogi powinny być na dole tak skręcone, żeby pod wpływem obciążenia nie chowały się ( cały czas oczywiście mówimy o stabilnym podłożu jakie mamy w Zwardoniu) Pomijam tu oczywiście fakt, że po założeniu głowicy ciężko wypoziomować bo gdzie niby tę poziomicę przyłożyć? W NEQ6 tego problemu nie ma bo producent pomyślał i fabrycznie zdaje się ją zamontował. Swoją drogą dziwi mnie to, że nasze "hekupiątki" tego nie posiadają skoro już zwykłe eq5 miały.

Autor:  Amadeusz Jędrzejczyk [ sobota, 28 marca 2015, 11:14 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Niektorzy montuja sobie poziomice w HEQ5 na ATMowej poleczce.
Jak sie rozsunie od razu nogi na maxa to nie ma problemu z dokrecaniem polki i ew. zmiana poz. statywu.
Ja ustawiam najczesciej sprzet na asfalcie wiec problem, o ktorym pisze Tomek jest dla mnie chyba nie warty uwagi.
Po zakonczeniu ustawien zawsze mozna kontrolnie polozyc libelke czy poziomice na polce do okularow.
Koledzy stosujacy metode dryfu w ogole nie poziomuja statywu bo przy tej metodzie to nie ma sensu.

Autor:  Grzegorz Czernecki [ sobota, 28 marca 2015, 13:39 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Amadeusz Jędrzejczyk napisał(a):
Po zakonczeniu ustawień zawsze mozna kontrolnie polozyc libelke czy poziomice na półce do okularow.

Raczej nie, bo nie masz pewności , że półeczka jest idealnie ułożona względem osi pionowej montażu bo ona różnie się układa podczas montowania, raz jest przechylona w jeną raz w drugą stronę.

Autor:  Tomasz Famulski [ sobota, 28 marca 2015, 15:10 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Amadeusz Jędrzejczyk napisał(a):
Jak sie rozsunie od razu nogi na maxa to nie ma problemu z dokrecaniem polki i ew. zmiana poz. statywu.
Ja ustawiam najczesciej sprzet na asfalcie wiec problem, o ktorym pisze Tomek jest dla mnie chyba nie warty uwagi.


Eee to ja widać jestem za słaby w uszach bo mnie zawsze mocne dokręcenie półki przesuwa jeszcze nogi, a że dodatkowo na podwórku mam płyty chodnikowe i nie koniecznie zupełnie równe to zdarza się zmiana przechyłu.

Grzegorz Czernecki napisał(a):
No, tak tylko pamiętaj, że poziomowanie nie musi być super idealne i jak dokręcasz półkę to raczej wszystkie nogi rozchodzą się równomiernie, nogi powinny być na dole tak skręcone, żeby pod wpływem obciążenia nie chowały się ( cały czas oczywiście mówimy o stabilnym podłożu jakie mamy w Zwardoniu) Pomijam tu oczywiście fakt, że po założeniu głowicy ciężko wypoziomować bo gdzie niby tę poziomicę przyłożyć? W NEQ6 tego problemu nie ma bo producent pomyślał i fabrycznie zdaje się ją zamontował. Swoją drogą dziwi mnie to, że nasze "hekupiątki" tego nie posiadają skoro już zwykłe eq5 miały.


Grzegorz nie muszą się rozchodzić równomiernie. Jak na początku przy stawianiu nóg 2 rozłożysz na maxa a 3 ci gdzieś nie dojdzie to półka tylko tę jedną ruszy. Oczywiście że dół musi być tak dokręcony żeby się nie składały. Gdzieś czytałem natomiast, że np do ustawiania lunetki na polaris należy to robić z zamontowanym całym sprzętem bo późniejsze założenie tuby i przeciwwag na montaż może zmienić jego ułożenie. Wiem że ustawienie na polaris jest procedurą dużo bardziej precyzyjną niż poziomowanie, jednak skoro tu ciężar tuby robi ugięcia to czy całość nie wpłynie na poziomowanie montażu. Tak wiem może się czepiam :)
Ja używam go HEQ5 nóg od CG5 i tam mi obwód gniazda nieco wychodzi poza stopkę od głowicy i na tym stawiam poziomicę :)
Fakt faktem, że zagadką jest czemu SW w HEQ5 zrezygnował z poziomicy mimo że w EQ5 była i potem w NEQ6 wróciła :(

Autor:  Grzegorz Czernecki [ niedziela, 29 marca 2015, 13:20 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

Tomek nie myl pojęć :idea: co innego poziomowanie montażu a ustawianie lunetki biegunowej, w lunetce jest powiększenie i nie ma bata żeby Ci się nie przesunęła gwiazda jak najpierw ją ustawisz a potem zamontujesz set up, natomiast sprawdź sobie poziomowanie przed założeniem setupu i potem? i mogę Ci zagwarantować, że różnicy na "waserwodze" nie zauważysz.

Autor:  Tomasz Famulski [ poniedziałek, 30 marca 2015, 16:51 ]
Tytuł:  Re: Poziomica

A z ciekawości sprawdzę w Zwardoniu ;)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/