Adam Krawczyk napisał(a):
Byliśmy wczoraj z Amadeo pod kapliczką i wyszukaliśmy kilka fajnych rzeczy jednak porównując kolejny raz niebo nasze ze zwardoniowym, nie chce się obserwować. Mimo to bardzo sympatycznie było się spotkać.
Amadeo wykonał nawet pierwszą fotkę lustrzanką, którą to ma się pochwalić publicznie na forum.
Panowie, czy my żyjemy na Madagaskarze lub w jakiejś Ugandzie

DROGA DO TOSZKA OD WIELOWSI JEST JESZCZE
NIEPRZEJEZDNA. To jakiś absurd. Ręce opadają.
Adamie S. Już widać Twoje gwiazdozbiory. Jak na razie Skorpiona, na Strzelca Toszek nie pozwala, a szkoda.

Bardzo dziękuję Adam, że mnie wczoraj namówiłeś na ten wypad

Sympatycznie było. Pogadaliśmy o wrażeniach ze Zwardonia i możliwościach różnych sprawdzonych miejscówek: Lisowa, Dąbrówki i pozostałych.
Najbardziej się cieszę, że mnie Adam wciągnął w temat asteryzmy! Przyznaję, że dotychczas mnie to nie rajcowało a to błąd

Były obserwy Saturna w 273x, z mega Cassinim, pasami w atmosferze i w poważnych powerach z ES5.5 i Powermate. Co do szczegółów, to raczej temat do "dzisiejszych obserwacji". Może jak odeśpię, to w końcu coś skrobnę bo maj jest bardzo owocny w porównaniu do porażki pierwszego kwartału.
Przyznaję, po raz pierwszy ustrzeliłem Canonkiem dwie ładne galaktyczki (właściwie trzy): duet M51 i potem M101 oraz Pierścionek dość "kolorkowy", z gwiazdeczką w środku.
Nie ma jeszcze co pokazywać. Były to testy dużym achromatem i jeszcze długo nie będzie APO... Nie robiłem darków, ani dość materiału na stacka. Grunt, że gwiazdki nie wyszły pojechane. Wiele pracy jeszcze przede mną...
Adam, na obserwacje Strzelca "Toszek" też pozwala. Ok. 2:00 jest już dobrze pod Kapliczką. 2/3 eMek ze Strzelca udało mi się tam upolować. Przyznaję jednak, nie są to komfortowe obserwacje. Kierunek SE paskudnie zaświetlony.
Byle więcej pogodnych nocek! Zapraszamy do ciemnej jak smoła Dąbrówki jak tylko będzie okazja