Marcin i Adam - dzięki za pomysł i szybkie zorganizowanie spotkania. Olek i Piotrek - dzięki za wyciągnięcie mnie z domu no i za transport oczywiście. Pierwszy raz w życiu zagościłem na sławnym Silosie. Pogoda dopisała. Niebo było bezchmurne, no może oprócz jednej chmurki na zachodzie, która trochę nas postraszyła na początku ale szybko czmychnęła w okolice północnego horyzontu. Obserwacje były udane. W końcu udało mi się porządnie przelookać Maka 102 na planetkach, no i przy okazji na dwóch samolotach. Okularki jakich używałem to SWA 9mm oraz SWAN 15mm + Baader'owski Moon&Skyglow. Tarcze Merkurego, Wenus, Marsa i Saturna, dobrze widoczne w obu okularach, lepiej jednak w 15mm.
Ale po kolei: -Merkury: z ledwością dostrzegalna faza w SWA 9mm, spora aberracja chromatyczna, ale to pewnie przez niskiej klasy okular; obraz zdecydowanie lepszy w SWANie 15mm, ale mimo to fazy nie dojrzałem; planeta niestety zaczynała tonąć w gęstwinach atmosferycznych, przez co z czasem przybrała kształt rozpaćkanej galaretki; -Wenus: faza niewidoczna zarówno w SWA 9mm jak i SWAN'ie 15mm. Nie ma się jednak co dziwić, bo przecież dziś Wenus miała fazę podobną do Księżyca na kilka dni przed pełnią. Myślę, że dużo lepiej będzie jak Wenus nabierze kształtu sierpa; -Mars: tym razem nie udało mi się dojrzeć takich szczegółów jak podczas zimowych obserwacji na Pszczelniku. Brak widocznej czapy polarnej oraz ciemniejszych obszarów planety zarówno w SWA 9mm jak i SWANie 15mm; -Saturn, czyli to na co czekałem od dawna: bardzo ładnie widoczna tarcza, pierścienie oraz księżyce, ale niestety nic poza tym. Dała się we znaki mała apertura Maka, co przy 9mm spowodowało drastyczny spadek jasności i kontrastu obrazu. Brak szczegółów na tarczy nie mówiąc już o Przerwie Cassini'ego. Trochę lepiej było w 15mm, obraz ciutkę jaśniejszy, ale szczegółów na tarczy planety wciąż brak. Wniosek nasuwa się jeden - Mak 102/1300 to niestety nie sprzęt planetarny. No chyba, że ktoś lubi planetki z małą lub zerową ilością szczegółów. Ale za to do Księżyca jest jak znalazł, a jako że ze mnie miłośnik Srebrnego Globu a nie planetek, to jestem z Maczka bardzo zadowolony.
Co do 6" SCT Olka... no to tym już się da pociągnąć planetki. Mak 102 został zdeklasowany pod każdym względem. Okularek w SCT to był chyba LVW 8mm jeśli dobrze pamiętam. Saturn jak żyleta z ładnie widocznymi pasami w atmosferze. Przerwy Cassini'ego nie udało mi się wypatrzeć. Bardzo ładnie widoczna M42 z rozdzielonym trapezem, no i Plejadki jak szpileczki choć tu do pełni szczęścia zabrakło trochę szerokiego pola. No a jak Olek zapiął do SCT Bino WO... Saturn - bajka, M42 - jeszcze lepsza bajka... Nic tylko przyładować takim zestawem w Księżyc. Jak dla mnie obrazy z SCT 6" były lepsze (patrz: jaśniejsze, bardziej kontrastowe) niż w Maku 150mm, o Maku 102mm już nie wspominając. No i chyba zacznę powoli odkładać kasę na bino.
Po raz kolejny urzekł mnie widok Saturna w Piotrkowym APO 127mm. Obraz czysty, ostry z bardzo ładnym odwzorowaniem kolorów. Saturn sprawiał wrażenie jakby był zawieszony w przestrzeni kosmicznej. Po prostu uczta dla oka. Podobnie rzecz się miała jeśli chodzi o M42, M44, M45, Chichoty...
Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za przybycie na Silos i wspólne obserwacje w jak zawsze miłej atmosferze. Na koniec kilka fotek. Sorry za kitową jakość, ale komórkę jaką mam taką mam. Zdjęcia robi słabe, ale za to można sobie przez nią muzy posłuchać. Pozdrawiam.
Załączniki: |
Komentarz: Wenus nad silosowym horyzontem

Clipboard01.jpg [ 29.34 KiB | Przeglądane 7449 razy ]
|

Zdjęcie0106.jpg [ 73.69 KiB | Przeglądane 7449 razy ]
|

Zdjęcie0107.jpg [ 70.53 KiB | Przeglądane 7449 razy ]
|

Zdjęcie0108.jpg [ 56.74 KiB | Przeglądane 7449 razy ]
|

Zdjęcie0109.jpg [ 52.71 KiB | Przeglądane 7449 razy ]
|

Zdjęcie0110.jpg [ 59.18 KiB | Przeglądane 7449 razy ]
|
_________________ refraktor SW 150/750, Orion EON 72/430, MAK 90/1250, FirstScope 76/300 AZ4, Vixen Porta, AllView, FASTRON-5s Canon EOS 600D, Canon EOS 300D, Canon 50 mm f/1.8 II, Canon 17-85 mm f/4-5.6 ToupTek Camera GPCMOS1200KMB
Zapraszam serdecznie na mojego bloga: https://modeler4884.blogspot.com/
|