Wydawało by się, że może i jestem robotem, ale zapewniam, was że tak nie jest
Wystarczy chcieć, mieć sposób na usystematyzowanie pracy, korzystać z dobrych materiałów i oprogramowania, a najwazniejsze robić to dla takich ludzi jak Wy, którzy doceniają wkład pracy. Pomysł z ustawieniem roku 2011 padł na podstawie jednego postu na naszym forum, w którym jeden z użytkowników stwierdził, że musi urlop planować rok do przodu!
Co nam szkodzą rozważania na temat 2011 roku, skoro wcześniej czy później problem wróci. Już w tamtym roku (październik) w ostatniej chwili zarezerwowałem wyjazd do Roztok, a dzień później i byśmy pojechali, ale nie w Bieszczady. I co by było? Nici z wyjazdu!
Poświęcając dosłownie kilka minut na analizę faz Księżyca, można samemu wpaść na te same daty jakie ja podałem. W waszym/naszym zakresie bedzie jednak wybór kilku z nich oraz w późniejszym czasie wybór miejsc.
Wielkim testem z racji odległości będą Roztoki. Wielu osobom niezbyt pasuje jazda 400 km, kiedy to prawie na miejscu są Kudłacze. W tym roku juz za 2 i 3 miesiące sprawdzimy i przetestujemy te miejsca pod każdym wzgledem. Na podstawie tych wyjazdów będzie można mam nadzieje sprawdzić, które miejsca nas zadawalają, a ktore są skazane na porażkę. Jodłów się przyjął, Muczne... nie, tym bardziej ośrodek do likwidacji, więc nie ma o czym pisać.
Ogólnie napisze, że jestem zadowolony z rozwoju sytuacji w naszym forum. Zebrała się tu grupa prawdziwych miłośników nocnego nieba. Niektórzy co dopiero zaczynają, następni są już w tym hobby od dziesiątków lat. Niestety będą do nas przybywac kolejni astroamatorzy ze słomianym zapałem, ale się nie dziwie, bo każdy próbuje czegoś nowego. Pamiętam, że w zasadzie z pierwszych wyjazdów na Silos nikogo już tutaj prawie na forum nie ma, a mija jakieś 6-7 lat od pierwszych obserwacji w tym miejscu.
W załączniku fotka z kwietnia i czerwca 2004 roku
(o sprzecie celowo nie wspominam, bowiem w wtedy posiadanie teleskopu nie było tak oczywiste jak teraz)
http://www.forum.astrocd.plSklep Allegro AstroCD - literatura i pomoce naukowe dla miłośników astronomii –
facebook.com/Wydawnictwo.AstroCD
Mój profil na Facebookutel. 880-184-000 (prywatny), e-mail:
astrocd@astrocd.pl (prywatne),
m.substyk@urania.edu.pl (Urania-PA),
marek.substyk@ptma.pl,
zarzad@ptma.pl (PTMA);
tel. 575-572-330 (praca), e-mail:
katowice@deltaoptical.pl------------------------------------------------------------
Wielkie Wyprawy Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii. USA 2020/Islandia 2020