Może ja zacznę.....
Mieszkam w Obornikach Wielkopolskich, 30 km od Poznania. Mieszkam na obrzeżach puszczy Noteckiej.. zatem ok 10km za miastem mam już zacne warunki obserwacyjne gdzie zasięg czasem skacze do 6 magnitudo. Mówię oczywiście o obserwacjach w Puszczy. Z kilkoma kolegami upodobaliśmy sobie "leśną wyspę" : Wypalanki k. Kiszewa...
Tu jest temat na "Maniaku" traktujący właśnie o tej lokalizacji:Gościmy z ekipą czasem też u Marcina (Polarisa)w Jeziorach
Ale to inny rozdział o którym pewnie opowie sam Marcin.
Co do mnie "praktycznie" siedzę w Astro od 2004 roku (zakup pierwszego badziewnego refraktora
) : jestem obserwatorem i szkicownikiem.....astrofotografię traktuję marginalnie tzn. focę dla siebie (zdjęcia publikuję głównie w blogu bo nie mają cech estetycznych
).
Z innych "
forów" znany jestem jako Ignisdei.
Co do sprzętu mam na pokładzie:
- Wymiatacz dobsonowy: LB 12" - niezbędne minimum pod ciemnym niebem.. rozkładalne na części..(obecnie napylane w Astrokarku bo lustra straciły..powiedzmy świeżość
)
- refraktor 6" Bresser Messier z korektorem Petzvala.. na Heq5.. potężny refraktor przewyższający wydajnością 8" lustro Newtona... w dodatku z całkowicie płaskim polem
- 9 cm Refraktor Fraunhofera- filigranowy achromacik Apogee idealny na wypady z lekkim statywem foto...obrazy malina.
Poza tym kilka kamerek ccd, Eosik 350d, trochę szkiełek,statywy i lidletka
Ach jestem zawsze otwarty na wspólne obserwy i zapraszam na mojego bloga (w stopce).
POZDRAWIAM Robert