Witam,
Postanowiłem podzielić się z Wami moim ostatnim (jeszcze nie w pełni skończonym) projektem.
Trochę się ociągam z tym i stwierdziłem że może utworzenie tematu na forum przyspieszy i zmobilizuje do szybkiego ukończenia projektu.
Obecnie mam problemy z lustrami (powierzchnią) w teleskopie... dlatego temat testu montażu trochę się uciszył (To znaczy nie mam takich zdjęć jakie chciałbym pokazać).
Jednak ten czas staram się inaczej wykorzystać, miedzy innymi na ten projekt.
Dlaczego postanowiłem zrobić taki sterownik ?
W zimę zauważyłem rdzewienie przekładni montażu, miałem problem z utrzymaniem odpowiednich temperatur i wilgotności.
Postanowiłem zrobić mały sterownik wentylacyjno-grzewczy... i tak rozwijałem projekt aż to dziś, gdzie z komputera (a w przyszłości przez internet) można sterować takimi parametrami jak:
- ustawianie ostrości teleskopu;
- włączanie zielonego lasera;
- włączanie kamery/aparatu (wraz z dodatkowym chłodzeniem)
- sterować wentylatorami (wyrównującymi temperatury i trzymając zadana temperaturę)
- grzaniem
- sterować automatyka kopuły (w moim przypadku dachu)
- odczytywać temperatury (w moim przypadku 4 miejsca)
- ustawiać dopuszczalne różnice temperatur miedzy miejscami
- otrzymywać potwierdzenia o warunkach otaczających obserwatorium
- ustawiać sesje zdjęciowa (ilość i czasy zdjęć)
- oraz prowadzić archiwum temperatury (wraz z wykresami)
Brakuje jeszcze możliwości sterowania samym montażem, ale nad tym popracuje trochę później.
Komunikacja ze sterownikiem przez port USB.
Sterownik jest w 90% skończony, podeśle zdjęcia i filmik jak tylko wszystko zamontuje na miejscu.
Sterownik nie wymaga podłączonego komputera, wykonuje program niezależnie, z ustawieniami "fabrycznymi" i tymi zadanymi podczas pracy z komputerem.
To na razie tyle... projekt jest otwarty i w każdej chwili można rozwinąć jego funkcje.

(tą samą treść umieszczam też na innym forum... niestety mamy kilka for o tej tematyce)