Teraz jest ┼Ťroda, 16 pa┼║dziernika 2019, 10:03

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 11:02 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
Poszukuje kabla USB przed┼éu┼╝ki co najmniej 10m mo┼╝e jest kto┼Ť kto by mi poleci┼é dobry "przed┼éu┼╝acz USB " lub zapoda┼é linka do dobrego sklepu z takimi kablami.


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 14:54 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Obawiam si─Ö, ┼╝e nic z tego nie wyjdzie. Nawet jak kupisz taki kabel to i tak b─Ödziesz mia┼é problemy. Specyfikacja techniczna standardu USB 2,0 m├│wi, ┼╝e zalecana maksymalna d┼éugo┼Ť─ç kabla wynosi 3 metry, mo┼╝na to oczywi┼Ťcie obej┼Ť─ç, ale jest potrzebny koncentrator USB z zasilaniem. Mam sprawdzone takie koncentratory z zasilaczem:

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... aczem.html

lub

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... B_2_0.html

Dzi─Öki tym koncentratorom nie ma problemu z d┼éugo┼Ťci─ů kabla (brak zak┼é├│ce┼ä i urz─ůdzenie jest prawid┼éowo wykrywane i dzia┼éa)

A jak szukasz dobrego i taniego kable USB to polecam kable firmy TRACER s─ů tanie ale naprawd─Ö dzia┼éaj─ů OK (kupuj kable przeznaczone do drukarek laserowych) Sprawdzone w dzia┼éaniu.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 15:32 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
Tomek jak dobrze zrozumiałem to powinno być tak

Kabel USB 3m od laptopa > koncentrator USB hub 4 > USB 3m (np 4 szt) w zale┼╝no┼Ťci ile mam urz─ůdze┼ä przy monta┼╝u


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 16:03 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Dok┼éadnie tak to powinno wygl─ůda─ç.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 16:05 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
OK dzi─Öki niech zostanie dla potomnych :)


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2010, 15:09 
Offline
Nowy na forum
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): sobota, 2 stycznia 2010, 20:22
Posty: 8
Lokalizacja: Skała
Można kupić 5 metrowe przedłużki USB, najlepiej w google lub allegro wpisać "usb aktywny".
Osobi┼Ťcie narazie u┼╝ywam 5 metrowego po┼é─ůczenia z aparatem i nie mia┼éem nigdy problem├│w z komunikacj─ů, planuj─Ö dokupi─ç taki aktywny aby mie─ç w sumie 10m.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2010, 15:34 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
Przew├│d USB AM-BM 11m AKTYWNY http://www.allegro.pl/item994550742_przewod_usb_am_bm_11m_aktywny.html
Ciekawe czy to dobry kabelek a┼╝ 11m ;)


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2010, 17:07 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 20 grudnia 2009, 05:08
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Aktywne koncentratory powinny by─ç zasilane, a ten magiczny kabelek chyba nie jest. Najlepiej za┼éatwi─ç to w lokalnym lub internetowym sklepie komputerowym. Raz ┼╝e wiedz─ů co i jak, a dwa to prawo do reklamacji gdyby nie chcia┼éo ┼Ťmiga─ç. ten chyba najta┼äszy ;)


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2010, 21:43 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Zdzisiu wiem ┼╝e d-link jest drogi, ale z tego co pami─Ötam ko┼Ť na innym forum walczy┼é w podobnym temacie. Nie mog─Ö teraz znale┼║─ç tego posta bo (mnie zbanowano na tym forum haha).
Pokr├│tce problemy znik┼éy zaraz po zakupie tego┼╝ d-linka do kt├│rego poda┼éem Ci wcze┼Ťniej linka.

link

Znam produkty tej firmy 4World gorszego badziewia nie widziałem.

Powodzenia.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2010, 22:25 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 4 pa┼║dziernika 2009, 13:48
Posty: 901
Cały czas o nim pamiętam Tomek i mam go w planach :)


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: niedziela, 11 kwietnia 2010, 14:32 
Offline
Ranga: [8]
Ranga: [8]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 19:02
Posty: 2845
Niekoniecznie aktywny kabel musi by─ç zasilany z zewn─Ötrznego ┼║r├│d┼éa , pami─Ötaj o wydajno┼Ťci pr─ůdowej ka┼╝dego gniazda USB ograniczonej do 0,5A
co w zupe┼éno┼Ťci pozwoli na pod┼é─ůczenie 5 takich kabli w szereg , a czy b─Ödzie dzia┼éa┼éo :twisted: to ju┼╝ inna sprawa. A czy w lokalnym sklepie wiedza co sprzedaja
to ju┼╝ inny temat :mrgreen:

_________________
Equinox 100/900 , TS90/500


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: niedziela, 11 kwietnia 2010, 16:06 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Olku nie do ko┼äca chodzi tu o wydajno┼Ť─ç pr─ůdow─ů z┼é─ůcza USB. Dok┼éadnie chodzi o szyn─Ö danych D+ D-. Tu jest problem bo przy taki d┼éugich kablach istnieje bardzo du┼╝e prawdopodobie┼ästwo zak┼é├│cenia pracy w tych przewodach. I dlatego w┼éa┼Ťnie stosuje si─Ö koncentratory USB, w tych koncentratorach s─ů wyspecjalizowane chipsety, kt├│re maja za zadanie odfiltrowa─ç zak┼é├│cony sygna┼é i wzmocni─ç go na tyle by by┼é czytelny i umo┼╝liwiaj─ů dalszy przesy┼é danych.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: niedziela, 11 kwietnia 2010, 18:06 
Offline
Ranga: [8]
Ranga: [8]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 19:02
Posty: 2845
Tomek , jak najbardziej masz racj─Ö , w┼éa┼Ťnie w takim kablu siedzi wyspecjalizowany chip kt├│ry przesy┼éa sygna┼é dalej.

Edit, TW

_________________
Equinox 100/900 , TS90/500


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: niedziela, 9 pa┼║dziernika 2011, 11:00 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): ┼Ťroda, 6 stycznia 2010, 22:40
Posty: 216
Lokalizacja: Nehrybka
Te Huby to pora┼╝ka do swojego zestawu kupi┼éem ju┼╝ drugi i ten drugi te┼╝ trafi┼éo a wcze┼Ťniej mia┼éem na zwyk┼éych przed┼éu┼╝aczach USB i wszystko dzia┼éa┼éo wi─Öc nie wiem czy warto si─Ö pcha─ç i szuka─ç sobie problem├│w.

_________________
Pozdrawiam:)
Obserwatorium z obrotow─ů kopu┼é─ů i jakie┼Ť tam szkie┼éka
moja strona: http://www.janheweliusz.com


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: niedziela, 9 pa┼║dziernika 2011, 18:54 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): pi─ůtek, 7 stycznia 2011, 21:47
Posty: 729
Lokalizacja: Malden, Holandia
Panowie, tutaj winna jest rezystancja przewod├│w. Przy bardziej badziewnych kablach jest ona spora. O ile si─Ö nie myl─Ö, to wydajno┼Ť─ç pr─ůdowa USB, to chyba 0,5A. Tutaj sobie mo┼╝na ┼éatwo wszystko policzy─ç. Wi─Öc przy d┼éu┼╝szym kablu spadek napi─Öcia jest zbyt du┼╝y. Dlatego trzeba go zasili─ç w pewnym miejscu. A zak┼é├│cenia swoj─ů drog─ů...

_________________
Celestron SkyMaster 25x70
Pink Floyd - "There's no sensation to compare with this..."


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: niedziela, 9 pa┼║dziernika 2011, 19:37 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Piotr polecam to rozwi─ůzanie jeszcze mnie nie zawiod┼éo.
Za┼é─ůcznik:
D_Link_Hub_7_portowy_DUB_H7.png
D_Link_Hub_7_portowy_DUB_H7.png [ 135.93 KiB | Przegl─ůdane 3617 razy ]

http://www.komputronik.pl/product/11217 ... UB_H7.html

Hub jest z zasilaniem.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Poszukuje kabela USB np 2x5m lub 10m jako "przed┼éu┼╝acz"
PostNapisane: niedziela, 9 pa┼║dziernika 2011, 20:10 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): pi─ůtek, 7 stycznia 2011, 21:47
Posty: 729
Lokalizacja: Malden, Holandia
Tomasz Wężyk napisał(a):
Piotr polecam to rozwi─ůzanie jeszcze mnie nie zawiod┼éo.


Tak, D-link robi ┼Ťwietne rzeczy w przyst─Öpnych cenach. To jest firma - jak si─Ö to m├│wi ;)

_________________
Celestron SkyMaster 25x70
Pink Floyd - "There's no sensation to compare with this..."


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 1 go┼Ť─ç


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL