Teraz jest czwartek, 12 grudnia 2019, 02:40

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Parametry laptopa
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2010, 22:00 
Offline
Ranga: [7]
Ranga: [7]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 27 sierpnia 2009, 10:54
Posty: 2027
Witam
Planuje zakup nowego laptopa ale nie do konca jestem zorientowany jakie powinien miec parametry zeby mogl mi sluzyc do program├│w astro i astrofoto a takze normalnej pracy biurowej. (nie przewiduje gier comp.)
Dzieki za sugestie.
pozdrawiam piotr

_________________
Dysortografik - "20 calowy Karlikowiec


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2010, 22:03 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:05
Posty: 4756
Lokalizacja: Tarnowskie G├│ry zaroski przy farze.
Jak nie chcesz gra─ç, to najzwyklejszy laptok Ci wystarczy.

_________________
http://www.cro.pl/forum
6 0 5 8 4 9 4 9 3
Karlik 20", GSO 12", Powermate 2",ES 20 - 100*,ES 14, ES 8.8, ES 6.7, OIII, Ultrablock, UHC-S, Pomarańczowy, 10X50
Piwo ma warto┼Ťci od┼╝ywcze, podczas gdy ┼╝ywno┼Ť─ç nie ma warto┼Ťci piwnych


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2010, 22:21 
Offline
Ranga: [7]
Ranga: [7]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 27 sierpnia 2009, 10:54
Posty: 2027
a jaki procesor >ile pamieci?
aktualnie mam dwu letnia actine i mi tnie stelarium

_________________
Dysortografik - "20 calowy Karlikowiec


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2010, 22:30 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:05
Posty: 4756
Lokalizacja: Tarnowskie G├│ry zaroski przy farze.
Najlepiej napisz PW do Adama Skrzypka, on si─Ö tym zajmuje na co dzie┼ä, na pewno co┼Ť poradzi, podpowie.
A może masz ramu za mało? Ja ostatnio dodałem 1GB ramu, bo mi się komp bardzo mulił, i teraz chodzi jak przecinak. Może najpierw warto go stuningować zamiast wymieniać?

_________________
http://www.cro.pl/forum
6 0 5 8 4 9 4 9 3
Karlik 20", GSO 12", Powermate 2",ES 20 - 100*,ES 14, ES 8.8, ES 6.7, OIII, Ultrablock, UHC-S, Pomarańczowy, 10X50
Piwo ma warto┼Ťci od┼╝ywcze, podczas gdy ┼╝ywno┼Ť─ç nie ma warto┼Ťci piwnych


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2010, 22:46 
Offline
Ranga: [7]
Ranga: [7]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 27 sierpnia 2009, 10:54
Posty: 2027
stary zostanie na wyposazeniu biura

_________________
Dysortografik - "20 calowy Karlikowiec


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 07:56 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): ┼Ťroda, 16 grudnia 2009, 22:14
Posty: 312
┼Üci─ůgnij program CCleaner i wyczy┼Ť─ç rejestr oraz pliki cookie z przegl─ůdarki. Sprawd┼║ te┼╝, czy ci si─Ö nie przegrzewa itp, itd. :) Nawet jak ju┼╝ co┼Ť, to do tych rzeczy co napisa┼ée┼Ť, to b─Ödzie si─Ö nadawa─ç praktycznie ka┼╝dy nowy lapek, bo takich starych to ju┼╝ w sklepach nie ma przecie┼╝ ^^

Edit@: Teoretycznie komputer powinno się formatować raz na tydzień, więc na pewno format pomoże;]

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=KfwM4W96 ... r_embedded


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 09:22 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 21:14
Posty: 463
Lokalizacja: stepnica
Marcin Pawlak napisał(a):
Teoretycznie komputer powinno się formatować raz na tydzień, więc na pewno format pomoże;]

Formatować???? Ja nie formatowałem swoich dysków już kilka lat i jestem z tego dumny!
Wracaj─ůc do tematu...szkoda, ┼╝e nie grasz, bo zaproponowa┼ébym Ci komputer, kt├│ry ja zakupi┼éem sobie w listopadzie, jako mobilny, Lenovo Y550. Szybki z dobr─ů grafik─ů no i Stellarium oczywi┼Ťcie si─Ö nie tnie ;)Jak b─Ödziesz wybiera┼é, to fajnie by by┼éo gdyby mia┼é z┼é─ůcze HDMI, eSata, fireWire, Bluetooth, Wi-Fi, kilka port├│w USB, express card, niby gad┼╝ety ale nieraz si─Ö przydaj─ů.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 10:02 
Offline
Ranga: [1]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): pi─ůtek, 18 grudnia 2009, 14:27
Posty: 91
Lokalizacja: Silesia
Marcin Pawlak napisał(a):
Teoretycznie komputer powinno się formatować raz na tydzień, więc na pewno format pomoże;]


Hej. Nie do ko┼äca si─Ö z tym zgodz─Ö, zbyt cz─Öste formatowanie nie robi dobrze dyskowi, zreszt─ů m├│wisz o "formatowaniu komputera" czyli zapewne o formacie partycji systemowej. Wyobra┼║ sobie ┼╝e co tydzie┼ä instalujesz wszystko od nowa razem z systemem... wiem ┼╝e mo┼╝na u┼╝y─ç ghosta i trwa┼éoby to tylko chwil─Ö ale po co? Ka┼╝dy u┼╝ytkownik powinien stworzy─ç sobie pewien zestaw program├│w czyszcz─ůcych i diagnostycznych w tym antywirus i firewall kt├│re spowoduj─ů ┼╝e format b─Ödzie robiony nawet raz na kilka lat. Ja na przyk┼éad mam od dobrych paru lat taki zestaw: Comodo Internet Security PL (darmowy antywirus + firewall) + CCleaner o kt├│rym wspomnia┼ée┼Ť i Tune Up Utilities 2009. Raz na jaki┼Ť czas "przelec─Ö" :lol: kompa tym softem i system hula jak nowy ju┼╝ ponad rok.
Niekt├│rzy robi─ů defragmentacj─Ö dysku kt├│ra pozwala na odzyskanie wydajno┼Ťci systemu ale... ona sprawdza si─Ö tylko w systemie plik├│w FAT. W tym nowszym - NTFS - ona nie daje praktycznie nic.

A wracaj─ůc do tematu ;) to Robson (a w og├│le to cze┼Ť─ç Robson! pami─Ötasz koleg─Ö jointera z Jod┼éowa? 8-) )dobrze m├│wi, takie bajery si─Ö przydaj─ů i w sumie w ka┼╝dym nowym laptopie si─Ö takowe znajd─ů. Szmelc├│w raczej ju┼╝ nikt w sklepach nie wciska a je┼Ťli komputer nie ma s┼éu┼╝y─ç do gier lub projektowania nap─Öd├│w jonowych dla NASA to nie trzeba buli─ç za niego bajecznych sum.

Pozdrawiam :D

_________________

Synta 12" powered by Lacerta Microfocuser, Scopos 35mm, SW UWA 17mm, SW UWA 13mm, SW UWA 8mm, Baader Genuine Ortho 7mm, GSO ED 2x2", Neodymium Moon & Skyglow, Lumicon OIII :-)


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 10:12 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
przypuszczam, że koledze tak naprawdę chodziło o czyszczenie rejestrów :)

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 10:20 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 21:14
Posty: 463
Lokalizacja: stepnica
Marek Klima napisał(a):

cze┼Ť─ç Robson! pami─Ötasz koleg─Ö jointera z Jod┼éowa? 8-)



Cze┼Ť─ç Jointer, oczywi┼Ťcie, ┼╝e Ci─Ö pami─Ötam, to dobrze ┼╝e jeste┼Ť na ACD...s─ů tutaj fajni ludzie, jest jak w domu! Na pewno cz─Östo b─Ödziemy si─Ö wymienia─ç swoimi do┼Ťwiadczeniami...


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 11:32 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): ┼Ťroda, 16 grudnia 2009, 22:14
Posty: 312
Z tym formatem specjalnie u┼╝y┼éem wyra┼╝enia "teoretycznie" bo wiadomo, ┼╝e nawet jak ju┼╝ nikt by tego nie przestrzega┼é, a to tylko takie zalecenie i to bardziej nie do prywatnych komputer├│w :) Ja podchodz─Ö do formatu jedynie przy zmianie systemu, lub gdy komputer jest w op┼éakanym stanie(mi si─Ö to nie zdarza) jak np. kolega mia┼é na jednym dysku system kt├│rego u┼╝ywa┼é i pliki pozosta┼ée po ! usuni─Ötych r─Öcznie ! starych dw├│ch systemach, ┼Ťmietnik w rejestrze itp. itd.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=KfwM4W96 ... r_embedded


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 13:13 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 21:14
Posty: 463
Lokalizacja: stepnica
Marek Klima napisał(a):
je┼Ťli komputer nie ma s┼éu┼╝y─ç do gier lub projektowania nap─Öd├│w jonowych dla NASA to nie trzeba buli─ç za niego bajecznych sum.

Pozdrawiam :D


no w┼éa┼Ťnie w tym problem...moim podstawowym kryterium przy wyborze laptopa, by┼éa zdolno┼Ť─ç do poci─ůgni─Öcia najnowszych gier w wysokich detalach graficznych ;) Nie ma co si─Ö oszukiwa─ç je┼Ťli kto┼Ť lubi grafik─Ö i rozrywk─Ö (a wszyscy to lubi─ů bez wzgl─Ödu na wiek), to powinien jednak zainwestowa─ç w co┼Ť mocniejszego. Za┼éadowanie Devil May Cry 4 w laptopie pod┼é─ůczonym do TV LCD w full HD...bezcenne. Ehh.....szkoda tylko, ┼╝e coraz mniej czasu na rozrywki :(
Przepraszam w┼éa┼Ťciciela w─ůtku za to, ┼╝e troch─Ö zjecha┼éem z tematu ;)


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 15:13 
Offline
Ranga: [7]
Ranga: [7]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 27 sierpnia 2009, 10:54
Posty: 2027
Robert Gudański napisał(a):
Marek Klima napisał(a):
je┼Ťli komputer nie ma s┼éu┼╝y─ç do gier lub projektowania nap─Öd├│w jonowych dla NASA to nie trzeba buli─ç za niego bajecznych sum.

Pozdrawiam :D


no w┼éa┼Ťnie w tym problem...moim podstawowym kryterium przy wyborze laptopa, by┼éa zdolno┼Ť─ç do poci─ůgni─Öcia najnowszych gier w wysokich detalach graficznych ;) Nie ma co si─Ö oszukiwa─ç je┼Ťli kto┼Ť lubi grafik─Ö i rozrywk─Ö (a wszyscy to lubi─ů bez wzgl─Ödu na wiek), to powinien jednak zainwestowa─ç w co┼Ť mocniejszego. Za┼éadowanie Devil May Cry 4 w laptopie pod┼é─ůczonym do TV LCD w full HD...bezcenne. Ehh.....szkoda tylko, ┼╝e coraz mniej czasu na rozrywki :(
Przepraszam w┼éa┼Ťciciela w─ůtku za to, ┼╝e troch─Ö zjecha┼éem z tematu ;)

Gdbym mial grac kupilbym konsole ale nie lubie, a nawet mnie to drazni gdy ogl─ůdam jak graj─ů inni,wi─Öc nie ma obawy o zachcianki

_________________
Dysortografik - "20 calowy Karlikowiec


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 15:33 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 21:14
Posty: 463
Lokalizacja: stepnica
Piotr R─ůczka napisa┼é(a):
Gdbym mial grac kupilbym konsole ale nie lubie, a nawet mnie to drazni gdy ogl─ůdam jak graj─ů inni,wi─Öc nie ma obawy o zachcianki


niestety nie mog┼éem kupi─ç konsoli, chocia┼╝ by┼éa 2 razy ta┼äsza...potrzebowa┼éem mobilnego dobrego laptopa na cz─Öste wyjazdy. Fakt, ┼╝e lubi─Ö sobie od czasu do czasu popyka─ç sprawi┼é w┼éa┼Ťnie, ┼╝e zmuszony wr─Öcz zosta┼éem do zakupu mocniejszej maszyny :)
mo┼╝na powiedzie─ç, ┼╝e mam teraz tak─ů mobiln─ů konsol─Ö ;)
a co do gier...s─ů r├│┼╝ne upodobania, np dla graczy to w┼éa┼Ťnie gry i komputery s─ů hobby i wcale nie gorszym cho─çby nawet od Astronomii.
Dlatego nie b├│jmy si─Ö gier... ;) pami─Ötajmy ┼╝e gry nie s─ů tylko dla dzieci...wi─Öcej, to w┼éa┼Ťnie one nie powinny w nie gra─ç!
Najbardziej podobaj─ů mi si─Ö ci, kt├│rzy g┼éosz─ů herezje na temat gier a w domowym zaciszu wieczorkiem rozgrywaja kolejne misje :lol:


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Parametry laptopa
PostNapisane: ┼Ťroda, 13 stycznia 2010, 15:42 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 14:04
Posty: 3865
Lokalizacja: Chorz├│w
Piotr R─ůczka napisa┼é(a):
a jaki procesor >ile pamieci?
aktualnie mam dwu letnia actine i mi tnie stelarium

We┼║ sobie pod uwag─Ö do por├│wna┼ä notek Acer Extensa EX5635ZG-432G25N. Nie ┼╝ebym zmusza┼é do kupowania tego modelu, bo ka┼╝dy ma swoje gusta, ale w┼éa┼Ťnie do por├│wna┼ä. Moim zdaniem ten notek za w miar─Ö rozs─ůdne pieni─ůdze ma wszystko co potrzebne do szcz─Ö┼Ťcia, czyli

- dwurdzeniowy procek Intel Pentium Dual Core T4300 (2,1GHz)
- matryca 15,6" 1366x768 LED backlight,
- pami─Ö─ç RAM 2GB
- dysk twardy 250GB
- grafika Nvidia GeForce G 105M 512MB
- nagrywarka DVD SuperMulti DL
- karta sieciowa przewodowa i bezprzewodowa
- karta d┼║wi─Ökowa + g┼éo┼Ťniki (sprawa oczywista :D ),
- zintegrowana kamera i mikrofon
- czytnik kart pami─Öci
- Vista Home Premium z kuponem do Windows 7
i to wszystko kosztuje poni┼╝ej 2 tysiak├│w.
Takich parametr├│w si─Ö trzymaj a wszystko b─Ödzie dobrze.

PS. Mo┼╝e i nie ma HDMI, eSata, FireWire itd. ale tu wchodzimy na wy┼╝szy poziom, no mo┼╝na od razu kupi─ç jaki┼Ť HP Pavilion i po sprawie, ale wtedy po co ten w─ůtek :?:
PS 1. Jak nie zamierzasz gra─ç to mo┼╝esz skusi─ç si─Ö na grafik─Ö zintegrowan─ů, byle intelowsk─ů, nie polecam tych na S3 czy w tym rodzaju. Stellarium zacina─ç si─Ö nie b─Ödzie. Ja mam 3-letniego Acera z tak─ů grafik─ů i Stellarium hula a┼╝ mi┼éo.

_________________
Adam Skrzypek

GSO 10", SW ED80, SW 90/900, AZ4, Nikon Action VII 10x50
Star Adventurer, Canon 1100D mod


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 1 go┼Ť─ç


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL