Witam
Jak już napisałem w moim debiutanckim poście, zamierzam zaopatrzyć się w lornetkę Celestron SkyMaster 15x70. Żonka dała zgodę
i w poniedziałek mam zamiar zrobić sobie wycieczkę do katowickiego salonu Delta Optical. Jako osoba nie posiadająca doświadczenia z takim sprzętem optycznym zwracam się do Was, bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek oraz użytkowników, którzy posiadają taki sprzęt o pomoc i dobrą radę na co zwrócić uwagę przy zakupie? Wiadomo, że korpus i "szkła" lornetki nie mogą być uszkodzone czy zarysowane, to jasne. Chodzi mi głównie o to jak sprawdzić czy lornetka dobrze ostrzy i czy osoba taka jak ja (czyli zielona w tym temacie) może to na miejscu w sklepie sprawdzić czy jestem zdany na słowo sprzedawcy?
Czy to również prawda, że lepiej od razu zaopatrzyć się w jakiś bardziej solidny adapter do statywu bo ten dołączony do lornetki nie jest najlepszej jakości? Jak na razie mam zamiar korzystać ze zwykłego statywu do aparatów fotograficznych. Słyszałem, że personel z Delty jest bardzo kompetentny i miły więc chyba nie powinienem się obawiać
Z góry dziękuję za pomoc i radę!
Pozdrawiam,
Paweł