No i dokonało się...
Przytargałem dziś na stragan swoją radziecką Tento 10x50 na porównanie. Oblookałem sobie i potestowałem (na tyle na ile się dało w pasażu) z różnymi interesującymi lornetkami. Mimo, że pojechałem po Nikona do domu wróciłem z tą:
http://deltaoptical.pl/blizej_nieba/lor ... d1945.htmlMoja opinia jest następująca:
1. Dla osób, które nie mają jeszcze żadnego sprzętu, we wszystkich kategoriach: jakość/ekono/ergonomia wygrywa bezapelacyjnie NIKON EX 10x50 !!!
Jeśli porównać w/w Nikona do mojej Tento to różnica w jakości optycznej jest taka jak między stałoogniskową eL-ką 2.8 i kitowym Canonkiem EF-S.
Nie spodziewałam się tak druzgocącej różnicy w dawanych obrazach. Współczuję tym wszystkim, którzy zabijają się na allegro o 20-letnie rosyjskie Tento i Kronosy za 200-350zł.
Chyba tylko ich sentyment do poprzedniej epoki uzasadnia ten wybór.
2. Dla osób, które tak jak ja mają już przeglądową lornetkę 10x50 (w miarę dobrej jakości) wydawanie kolejnych 500zł na EX-a moim zdaniem mija się z celem.
No chyba, że kiedyś wyleczę się z poweruszki lub nowa bino okaże się nietrwała
Ponieważ DO SkyGuide to już naprawdę solidny sprzęt a optycznie i jakościowo nie odbiega (w mojej ocenie) od Nikona wydaje mi się, że warto zainwestować w większy zasięg gwiazdowy. I w ręce da się jeszcze utrzymać ale to chyba zależy od tego ile kto ma pary hehe
Obraz naprawdę ostry jak w EX-ie 10x50 natomiast rozmiar szkieł wydaje mi się optymalny. Dodatkowo solidna walizka i regulacja każdego obiektywu z osobna.
Wersja 20x80 to już przesada i niewygodne pole. Do astroobserwacji wybieram SkyGuide 15x70, mobilny sprzęt do użytku kiedy z różnych powodów nie będę miał pod ręką 10" telepa.
3. Dla osób dla których cena nie gra roli lub tych, którzy skompletowali już cały pożądany osprzęt do obserwacji i astrofoto najlepszy będzie ED 10x50 lub 15x70 z możliwością wkręcenia filtrów natomiast dla mnie to już zbędny luksus mimo fantastycznej jakości.
Mam nadzieję, że dzisiejszej nocy tak jak wczoraj dopisze pogoda to przetestuję SkyGuide'a na niebie.
edit: dziękuję wszystkim za cenne sugestie a Adamowi za wskazanie adaptera potrzebnego do statywu:
http://deltaoptical.pl/lornetki/adapter ... ,d267.html