Robert Twarogal napisał(a):
Tomasz Wężyk napisał(a):
Robert wiem skąd wzięła się pomyłka. Nie używasz AstroJaWil-a.
Polecam.
No gdy już wspomniałeś o tym: Kilkakrotnie podchodziłem do tego programu ale napiszę co mnie od niego odstręczało i przeważyło, że obecnie używam CDC (chyba, że coś robię nie tak i nie znam wszystkich opcji AJ)
Nie chodzi o grafikę, bo CDC ma ją na pewno gorszą ale::
1)Nie mogę jak w CDC wskazać myszką obiektu i trackballem zbliżyć go lub oddalić względnie odczytać wartości.
2) Nie mogę wciskając trackballa przemieszczać się w obrębie mapy nieba
To ma Starynight, Stellarium, SkyMap i CDC....
Robercie,
Bardzo Ci dziekuję za Twoje uwagi. Caly czas proszę wszystkich, aby coś poradzili, aby program byl lepszy.
Dotąd nie powiedzialeś mi, że ten koszmarny brak możliwości przesuwania gwiazd myszą deklasuje w Twoich oczach cały program.
Tomek ma rację, że te cztery programy, o których powyżej napisałeś, tworzy sztab ludzi. Ja muszę prócz AstroJaWila poswiecić czas rodzinie, na pracę, na prace dodatkowe (teraz ciężko wyżyc z jednej pensji, szczególnie jak się chce jeszcze coś astro kuoić) i oczywiście na obserwacje.
Nie mniej dzięki Twoim uwagom, od 21:30 uzytkownicy AstroJaWila będą mieli w mojej podstawowej funkcji programu, w HORYZONCIE, możliwość przesuwania gwiazdek i domków : wlokąc je myszą. Oczywiście nie przeważy to szali, abyś od razu polubił ten program, ale dzięki Tobie inni będą mieli uciechę - ze mną na czele
Jeszcze raz dziękuję za uwagi, będę myslał o podobnej modernizacji pozostałych map w programie i proszę o następne uwagi.
Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,

OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.

FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.