Adam Jaskuła napisał(a):
No i po obserwacjach. Było miło, i ciekawie - Dzięki Szymon.
Pogoda dopisała, ciepełko
Troszkę za jasno, ale do celów porównawczych ok.
Spotkanie miało na celu konfrontację Scoposa 30 z BST WA 30mm.
O wynikach może Szymon coś powie

Ja również dziękuję , było bardzo przyjemnie, fajnie że udało się wreszcie spotkać twarzą w twarz , 10" w 10"
Przy okazji wyszło że moja mimo, że leciwa daje ciut bardziej kontrastowe obrazy niż prawie nówka Adama,
pewnie to efekt przebytego przeglądu w astrokraku i poprawy wyczernienia
Co do porównania BST ze Scoposem to nie mam najmniejszych powodów żeby zamieniać mój okular, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę za jaką go zdobyłem (ukłony dla Piotra R.

)
Nasze (Adama i moje ) subiektywne acz wspólne odczucia:
1. Transmisja - bardzo podobnie ciężko było zauważyć różnicę (może nawet ciut wskazanie na BST)
2. Korekcja - W Scoposie lepiej (troszkę więcej pola skorygowanego) ale biorąc pod uwagę że BST ma 80stopni a Scopos 70 efektywnie skorygowanego pola tyle samo, natomiast po przyzwyczajeniu się do 80* brakowało mi tego (nawet nie skorygowanego pola). W BST jestem bardziej "otoczony" przestrzenią.
3. Punktowość - tu Scopos lepiej , gwiazdeczki bardziej punktowe (ale zważywszy że to okular docelowo przewidziany do szerokich DS, to ten element nie wydaje się najistotniejszym)
4. Kolor - ja specjalnej różnicy nie widziałem, Adam twierdził że BST ładniej oddaje kolory.
Przy okazji Adam miał okazję obczaić BST serii ED i wydaję się że odczuł że Scopos to nie wszystko i trzeba szukać innych długości (co nie koniecznie oznacza duże wydatki, znów ukłon dla Piotra R. za polecenie szerokich , sensownie skorygowanych o bardzo fajnej transmisji okularków za niewielkie pieniądze

)