Witam.
Zgodnie z obietnicą spróbuje zrelacjonować ostatnie obserwacje z Amadeuszem. Spotkanie wyszło na spontana, nie atakowaliśmy dalekich miejscówek. Z perspektywy czasu okazało się, że miejscówka nadała się na obserwacje zorzy.
Umówiliśmy się o 18:30 na miejscu, specjalnie tak wcześnie, bo w planach mieliśmy wyłowienie zaległej eMki w Wielorybie. Jako kolejne cele ustaliliśmy sobie czesanie Łańcucha Markariana i obserwacja WCP.
Warunki mieliśmy takie sobie. Strasznie wiało i był bardzo niestabilny seeing. Przemarzliśmy do kości, ale widok zorzy tak nas rozgrzał, że zapomnieliśmy, że jest nam zimno

.
Tradycyjnie przedstawię Wam moją listę obiektów, które zaobserwowałem. Wiem, że to może być nudne, ale ja traktuję to jako swój dziennik obserwacyjny, więc prosze o rozgrzeszenie

.
Na pierwszy strzał poszła M77 w Wielorybie. Ostatnia szansa by ją zobaczyć w tym sezonie.
M77 [8,9mag]

Jasne niebo, niskie położenie, niewychłodzony teleskop sprawiło, że możemy tylko ją odhaczyć, prawie żadnych szczegółów...
Przenosimy się do Lwa, ale tutaj to tylko moje łowy, Amadeo w tym czasie szukał czego innego.
NGC 3593 [10.9mag]

Niedaleko Trypletu znajdziemy tą małą galaktyczkę, ładna, jasna.
NGC 3596 [11,2mag]

Blady placuszek, ale nie miałem trudności by ją znaleźć.
NGC 3226 i 3227 [11,4mag; 10,3mag]

Łatwa podwójna galaktyka, ale wyraźnie oddzielna.
NGC 3810 [10,8mag]

Widoczne bardzo słabo halo galaktyki
NGC 3193 i 3190 [10,9mag; 11,2mag]

Galaktyki widoczne w jednym polu, mniejsza obok jasnej gwiazdy, więc łatwo je zlokalizować. Okazało się, że jest tam sporo innych galaktyk, ale niestety nie byłem świadom ich istnienia, chociaż prawdopodobnie widziałem NGC 3185, ale nie potwierdzam obserwacji.
NGC 3162 [11,6mag]

Troche czasu minęło zanim ją znalazłem, bo jest w troche mało charakterystycznym położeniu, a sama jest ulotna i słaba.
Tutaj kończą się moje indywidualne obserwacje, a zaczynają wspólne z Amkiem.
M87 [8,6mag]

Jasna, ogromna na tle pozostałych galaktyczek w okolicy.
NGC 4486A [11,4mag] (brak fotki)
Malutka, podobna do gwiazdy, ale można odróżnić. Oddalona od M87 o 9'.
NGC 4486B [13,3mag] (brak fotki)
Słabiutka i też podobna do gwiazdy, ale jak się wie że ona powinna tam być, to da się rozróżnić. Oddalona od M87 o 8'.
NGC 4478 [11,4mag]
NGC 4476 [12,2mag]

Łatwe, jaśniejsza z nich nieznacznie większa od drugiej. Oddalone od siebie o 4.5', a od M87 o 12'.
M84 [9,1mag]

Jasna eMka, rozpoczynająca Łańcuch.
NGC 4388 [11,0mag]

Podłużna.
NGC 4387 [12,1mag]
Pomiędzy M86 i M84 znajdziemy tą drobinkę.
NGC 4425 [11,8mag]

Malutka, podłużna.
NGC 4438 [10,2mag]
NGC 4435 [10,8mag]

Dwie galaktyczki o podobnej jasności, oddalone od siebie o 4'. Ładne. W ES14 100* widoczna z M67.
NGC 4413 [12,2mag]

Zerkaniem wychodziło halo galaktyki.
NGC 4647 [11,3mag]
M60 [8,8mag]

Dwie, ładne galaktyki, wyraźnie osobno
M59 [9,6mag]

Jasna Mka obok jasnych gwiazd.
Reszty galaktyczek nie jestem w stanie zidentyfikować, ale wiadomo że jakieś widzieliśmy.
Później nadeszła zorza. Dowiedzieliśmy się przypadkiem w internecie, że jest teraz nad Polską. Bardzo piękne i zdumiewające zjawisko.

Pozdro!