Olku popieram Cię
Adam - że jest to nie znaczy że żyje
Potrzebny jest oddzielny dział gdzie My/Wy opiszemy swoje recenzje na temat sprzętu i ich kombinacji, ale uzależnione od stopnia zaawansowania. Ogólny temat "Sprzęt astronomiczny" jest, że tak powiem ogólny
. Potrzebne jest rozróżnienie.
Dział dla początkujących - jest wiele w stylu "mój pierwszy teleskop", ale sam to przerabiałem przez miesiąc i nie wybrałem dla siebie najlepiej. Teraz mimo, że mam radochę z oglądania to bym wybrał inny teleskop i inne okulary.
W tych tematach przede wszystkim wypowiadają się zaawansowani użytkownicy przekazując bezcenną wiedzę na podstawie swoich doświadczeń. Jednak doznania wizualne z obserwacji "dobrymi" teleskopami z "dobrymi" okularami na "dobrych" montażach wiele początkującemu (niskobudżetowcowi) nie powiedzą o początku przygody z astronomią. A chyba o to chodzi, żeby zarazić tym bakcylem jak najwięcej osób. Każdy kiedyś zaczynał i był uzależniony od sprzętu na którego go było stać.
W tych wątkach dla początkujących, my amatorzy szukamy ścieżki rozwoju sprzętu, przykładowo:
teleskop -> średnie okulary -> średni teleskop -> dobre okulary -> dobry teleskop (lub drugi teleskop) -> własna ścieżka
Dywagacje w stylu wyższości teleskopu X nad Y czy montażu, czy okularów - w oderwaniu od użycia ich w kombinacji z potencjalnym sprzętem i przeznaczeniem nie dadzą rozwiązania.
Proponuję wypowiedzieć się na temat swoich sprzętów z użyciem konkretnych rozwiązań.